Írtunk már korábban az Every Day Carry hagyományáról. Magyarra talán mindennapi viseletként fordíthatnánk át. Olyan dolgok együttese az EDC-d, amiket minden nap magadnál tartasz. Tágabb értelemben véve mindenkinek van saját EDC-je, azonban egyeseknél ez a csomag sokkal tudatosabban került összeállításra.

Az alábbi lista nem egy hétköznapi EDC, egy elképzelt különleges alakulat képzeletbeli katonájának a holmijába kaphatsz betekintést. Bár a cikket valós helyzetek ihlették, a valósággal való bármilyen egyezés csupán a véletlen műve.

Ha csizmaszárba rejtett James Bond féle Walther PPK-ra számítasz, ki kell hogy ábrándítsalak. Ez az EDC egy alaposan átgondolt, mégis egészen hétköznapi összeállítás, ami kisebb nagyobb módosításokkal egyenruhás szolgálat, de akár egy egyszerű hétvégi séta esetén is jó szolgálatot tehet.

Képzeletbeli operátorunk ezen a ponton elmagyarázná, hogy krízishelyzetben a legjobb ha minél kevesebb feltűnést keltünk, minél kevésbé áruljuk el magunkról, hogy a csizmaszárunkba egy pisztoly van elrejtve. Legyen szó egy bankrablásról vagy terrortámadásról, egészen biztos, hogy nem akarod felhívni magadra a figyelmet azzal, hogy Rambo-nak öltözöl. A legfontosabb szempont ilyen helyzetben, hogy maradj annyira észrevétlen, amennyire csak lehet.

Természetesen az EDC-k szépsége, hogy mindenki szabadon állíthatja össze a számára legmegfelelőbb pakkot. Ennek megfelelően a lenti lista inkább érdekesség vagy gondolatébresztő, mint szigorúan követendő útmutató.

1. Kommunikáció

A mobiltelefon, az az eszköz, ami szinte kivétel nélkül minden EDC részét képezi. Az okostelefonok megjelenésével még inkább napi életünk szerves részévé vált; fizetünk vele, játszunk rajta, hozzáférhetünk az internethez, sőt akár telefonálásra is használhatjuk.

Túlélési helyzetben jó szolgálatot tehet a beépített zseblámpa funkció, a különböző egészségügyi alkalmazások, a könnyedén hozzáférhető tudásbázisok, növény és állathatározók. Gyengéje, hogy viszonylag hamar lemerül. Ezt egy külső akkumulátorral orvosolhatjuk ideig-óráig. Bizonyos munkakörökben vagy szituációkban jól jöhet egy víz- és ütésálló tok, amivel megóvhatjuk a telefonunkat, de választhatunk eleve “strapa telefont” is.

2. Idő

Karóra

Miért lenne szükség karórára, ha a mobilon úgyis meg tudom nézni az időt? A válasz a működési időben keresendő. Míg az okostelefonok kifejezetten gyorsan lemerülhetnek, addig egy karóra nagyon hosszú ideig működőképes marad akkor is, ha elszigetelődünk a civilizációtól és az áramellátástól.

Analóg kijelzős órádat használhatod az égtájak meghatározására is. Túlélési helyzetben jó szolgálatot tehet még egy sötétben világító számlap és az sem jelent majd hátrányt, ha az óra vízálló. Ha szeretnél még egy extra funkciót belezsúfolni az órádba, akkor keress olyan modellt, aminek a szíja paracordból készült.

3. Penge

Ha a mobiltelefon az EDC-k királya, akkor a zsebkés vitathatatlanul a királynő. Millió felhasználási módja van és végtelenségig sorolhatnánk azokat a helyzeteket, amikor jól jöhet egy kés.

Az, hogy milyen típusú kést választasz egyéni preferencia kérdése. A kinyitható változat könnyebben tárolható, azonban a rögzítéseknél megadhatja magát. A rögzített pengéjű kés strapabíróbb, cserébe kevésbé diszkrét. Sokan esküsznek az úgynevezett multitoolokra, amik a svájci bicskák “fejlettebb” változataként egyesítik magukban a kést, a fogót és még néhány hasznos szerszámot. Sokoldalúság szempontjából valóban verhetetlenek, azonban késként sokszor gyengébb szolgálatot tesznek, mint hagyományos társaik.

4. Fény

Szükség estén persze a telefonunkba épített zseblámpát is használhatjuk. Azonban amellett, hogy ez gyorsan lemeríti az eszközt, a fényereje is kicsi így sokszor nem lesz elegendő. Érdemes lehet tehát valamilyen elemlámpát is magadnál tartani.

Ez lehet akár egy kézi zseblámpa vagy fejlámpa is. Akár egy erre a célra készült fejpántot is használhatsz, amihez a kézi lámpádat csatlakoztathatod. Jó szolgálatot tehet nem csak éjszaka, de akár zárt helyeken, alagutakban vagy beomlott épületekben is.

Ami nagyon fontos, hogy legyen strapabíró a külső ház. Ebben általában a fémházas lámpák járnak az élen. A fényerőre is érdemes lehet odafigyelni, 60 lumen felett már rendben leszel.

5. Tűz

Újabb apróság, ami rengeteg helyzetben nem csak hasznos, de életmentő is lehet: az öngyújtó. Természetesen használhatod egy cigaretta meggyújtására is, de tábortűz rakásához is elengedhetetlen lesz, fertőtleníthetsz vele egy pengét, lezárhatsz vele egy paracord zsinórt és még száz másik dologra lehet jó.

Mindenképpen érdemes vihargyújtót vásárolni, sima öngyújtó helyett. Az árukban nincs nagy különbség, viszont felhasználhatóságukban hatalmas. Ne felejtsük el időnként ellenőrizni, hogy fel van-e töltve.

6. Második szem

Egy jól megválasztott szemüveg több célt is szolgálhat. Azon túl, hogy stílusos kiegészítő, védelmet nyújt az UV sugárzással szemben. Emiatt érdemes tényleg minőségi szemüveget vásárolni és nem egy olcsó bóvlit. A különbségről és arról miért olyan fontos ez, korábbi cikkünkben olvashatsz.

A másik, ami fontos lehet, hogy olyan modellt keressünk, ami védőszemüvegként is funkcionál. Valamivel többet fogunk fizetni érte, azonban előfordulhat, hogy ennek az előrelátásnak köszönhetjük majd szemünk világát. Az, hogy milyen fazont választunk, mennyire süt le róla a military életérzés, rajtunk múlik. Ne feledjük azonban, amit fentebb írtam; a tömegből kitűnni nem minden esetben jó ötlet!

7. Fej

Fedett test esetén a fejen akár a hőleadás 70%-a is történhet. Egy sapka funkciója évszaktól függően változhat. Nyáron a naptól, ősszel az esőtől, télen a hidegtől véd. Az viszont biztos, hogy bármelyik évszakban jó szolgálatot tehet, ha van nálunk egy.

Érdemes lehet itt is kicsit drágábban vásárolni. Megemlíteném a speciális anyagból készült csősálakat, amiket felgyűrve sapkaként viselhetünk. Ha lehajtjuk, akkor az arcot és nyakat is védi – melegen tart és eltakar. A nyakra lehúzva pedig sálként funkcionálhat.

8. Kéz

Kesztyű

Evés, ivás, eszközhasználat, fegyverkezelés, anyagmozgatás. Egy extra réteg a kézen nem csak télen lehet hasznos. Egy minőségi, erős anyagból készült kesztyű nem csak a hidegtől, hanem a külső behatásoktól is védelmet nyújt, óvja kezünket a kisebb vagy akár nagyobb sérülésektől, vágásoktól, horzsolásoktól.

Nagyon fontos, hogy strapabíró anyagból készüljön és fedje az ujjaidat! A levágott ujjú motoros kesztyűk ugyan jól néznek ki, viszont semmilyen védelmet nem nyújtanak a kifejezetten sérülékeny ujjak számára.

9. Hallás

Ha utaztál már hosszabb ideig repülőgépen vagy próbáltál elaludni egy vékony falú hotelszobában, akkor pontosan tudod, mennyire hasznos lehet egy pár füldugó. Teljesen más élményt nyújt a világ, ha a zavaró zajokat ki tudod szűrni, legyen szó egy környező építkezésről vagy az utazás zajairól. Ezen kívül akár lőtéren is jó szolgálatot tehetnek, ráadásul az orvosok koncerteken, szórakozóhelyeken is javasolják a használatukat. Ha pedig alapvetően nem vagy jó alvó, akkor egy pár minőségi füldugó teljesen megváltoztathatja az életedet.

Ez is egy olyan befektetés, amin nem érdemes spórolni. Nem is feltétlen gondolnánk, hogy a fülünk mennyire érzékeny és sérülékeny. A komolyabb füldugók nem csak jobb védelmet nyújtanak, de kényelmesebbek, ráadásul tartósabbak is. Hallásvédelemről szóló cikkünkben írtunk már erről a témáról.

10. Orvosság

Komolyabb sérülések esetén nem ment majd életet, de sok szituációban jól jöhet, ha van nálunk néhány szem fájdalomcsillapító. Egy fej- vagy fogfájás például jelentősen befolyásolhatja a koncentrációnkat, amire nem csak túlélési helyzetben lehet szükségünk. Legyen szó egy állásinterjúról, randiról vagy csak egy hosszabb autóútról, egyik sem olyan szituáció, ahol segítene rajtunk egy migrén.

Emellett ne feledkezünk meg a különböző ételallergiákra szedett gyógyszerekről sem. A széntabletta pedig nem csak akkor jöhet jól ha hasmenésünk van, de akár vizet is tisztíthatunk, vagy más eszköz híján írhatunk is vele.

+1 - Tárolás

Hátizsák

Jelentősen megkönnyítheti az életünket egy kisebb méretű hátizsák, övtáska vagy oldaltáska, amit magunknál hordhatunk. Ebben nem csak könnyebben és rendszerezettebben tarthatjuk a holminkat, de az az előnye is meg van, hogy nem szükséges minden indulás előtt összepakolnunk a cuccainkat. A legtöbb listán szereplő holmit nyugodtan benne hagyhatjuk egy ilyen táskában, de akár egy erre a célra kitalált, övre vagy táskára fűzhető EDC zsebet is használhatunk.

Érdemes a dolgainkat mindig ugyanolyan sorrendben vagy rendszer szerint elraknunk, így kapkodás közben vagy vészhelyzetben hamarabb megtaláljuk amire szükségünk van. Emellett könnyebben ellenőrizhetjük mindent elraktunk-e, ami kéznél kell legyen a mindennapok sűrűjében.