Mi az az EDC?

Az angol Everyday Carry kifejezés azokra a tárgyakra vonatkozik, amiket napi szinten magunknál hordunk, amik nélkül sosem hagyjuk el a lakást.

A legalapvetőbb szinten mindenkinek megvan a maga mindennapi felszerelése. Legtöbbször ez olyan alapvető dolgokat jelent, mint egy kulcscsomó, a pénztárca és egy mobiltelefon. Azonban a valódi everyday carry esetében ennél kicsit többről szól, inkább egyfajta életérzés vagy mozgalom.

Everyday Carry

Az EDC „életstílus”

Az alapelvek a gyakorlatiasság, a felkészültség és a tudatosság. Egy olyan készlet összeállításáról van szó, amit napi szinten magadnál tarthatsz, ami segít megoldanod azokat a problémákat és kihívásokat, amikkel szembe kerülhetsz.

Egy ilyen készlet mindenkinek mást tartalmazhat, hiszen mindannyian más és más feladatokkal kerülünk szembe nap mint nap. Az EDC szépsége pont a személyre szabhatóságában és az önkifejezésben van. Ennek segítségével tudatosabban készülhetsz fel az előtted álló napokra, jobban megismerheted, átgondolhatod az életed apró, sokszor magától értetődőnek tűnő aspektusait.

Az EDC ezeken a szentimentálisabb értékeken túl azonban főleg a gyakorlatiasságról szól. Olyan tárgyak gyűjteményét jelenti, amiket a lehető legsokoldalúbban tudsz használni, amik egyszerre segítenek a napi teendőidben és készítenek fel a legrosszabbra.

Hogyan állítsd össze a saját EDC készleted?

Az everyday carry minden ízében a te saját igényeidről szól. Teljesen másképp fog kinézni egy hadszíntéri felcser készlete, mint egy üzletemberé vagy egy rendőrtiszté. A legfontosabb, hogy azokra a helyzetekre készítsen fel, amikre a te mindennapjaidban sor kerülhet. Csak azzal, hogy ezeket a helyzeteket sorra veszed máris egy hatalmas lépést tettél afelé, hogy felkészültebbé válj.

A legalapvetőbb EDC készlet valószínűleg a következőkből fog állni:

Már ezek a tárgyak is rengeteg szabadságot adnak és számos olyan aprósággal bővíthetőek, amik növelik a készletünk sokoldalúságát. Például használhatsz egy karabinert kulcstartó gyanánt. Ha szeretnéd néhány hagyományosabb tárggyal bővíteni a listát, akkor a következőket veheted fontolóra:

Itt is számtalan különböző lehetőség közül választhatsz. A vízálló jegyzetfüzetek vagy önvédelmi fegyverként használható tollak mind kitűnő választás lehetnek egy jól előkészített EDC készlethez. A szigorúbban vett túlélés irányába is kacsintgathatsz:

A fenti lista már egy teljesen új univerzumot nyithat meg az EDC készleted előtt.

A tárgyak elhelyezése és ennek megtervezése is fontos rituálé lehet. Nem mindegy, hogy milyen ruházatot hordasz, annak a zsebeit mennyire használhatod erre, van-e rajtad öv. Pont ugyanúgy, ahogy az egész EDC, ez is csak rajtad és a saját igényeiden múlik. Komolyabb EDC-k esetén érdemes lehet beruházni egy hordozható zsebre vagy kisebb táskára is.

A taktikai és katonai EDC készletekre ebben a cikkben nem térnék ki, de egy későbbi írásban ezeket is körüljárjuk majd.

Ha komolyabban érdekel az Everyday Carry, szívesen böngésznél mások szettjeit között vagy megmutatnád a sajátodat, akkor mindenképp látogass el az Everyday Carry weboldalra is.