Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van a Black Friday-nek, ami a karácsonyi időszak előtti hatalmas akciók és leértékelések napja. Ilyenkor rengeteg termékhez akár 70-80%-os (valós) árengedménnyel is hozzájuthatunk a tengerentúlon. Amerikában a ‘taktikai’ piac kereskedői sem szalasztották el ezt a lehetőséget és sok helyen kedvezményesen lehetett megvásárolni lövedékálló mellényeket, felszereléseket, fegyvereket. A Browning és Remington márkák például 100-200 dolláros pénzvisszatérítéssel árulta a golyós- és sörétes puskáit. Itthon ezeket az akciókat nem igazán látni fegyverboltokban…

Rekordot döntött az idei Black Friday

Az FBI jelentése szerint több mint 200.000 új fegyver megszerzéssel kapcsolatos háttérellenőrzési kérelem érkezett be ezen a napon. Ezzel megdőlt a tavaly ilyenkor 185.713 kérelemmel felállított rekord.

BF Guns 2017

Ezek a számok nem feltétlen tükrözik a valódi eladási számokat, hiszen nem minden kérelem kap pozitív elbírálást. Azonban ilyen kérelemre csak a szövetségi engedéllyel rendelkező viszonteladóknál van szükség, így ezen felül is történtek eladások. Illetve egyetlen elfogadott kérelemmel akár több fegyver is vásárolható egyszerre.

Ha csak ezzel a 203.086 eladott fegyverrel számolunk, ez is elegendő lehet, hogy a teljes amerikai tengerészgyalogosságot (ÚJRA!) felfegyverezzék vele. Jelenleg ugyanis nagyjából 182.000 tengerészgyalogos teljesít aktív szolgálatot.

Az amerikaiak és a fegyvervásárlás

Egy 2017-es felmérés azt vizsgálta, hogy milyen okból vásárolnak az amerikaiak lőfegyvert. A válaszadók 67%-a említette meg a főbb okok között a személyes védelmet, míg 38% vásárol vadászfegyvereket és 30% az, akik a sportlövészetnek hódolnak. A felmérésben résztvevők mindössze 8%-a az, akiknek a munkájához szükséges a megvásárolt fegyver.

Amerikában az idei év is jól alakult a fegyvereladások szempontjából, azonban korántsem hozta az elvárt szintet. 2003-óta ez lehet az első év, amikor az előző évekhez képest csökkenhet az eladások száma. Ennek részben Donald Trump hivatalra lépése lehet az oka, hiszen a republikánus vezetés egyébként is megengedőbb a fegyverbirtoklási jogokkal kapcsolatban, Trump pedig köztudottan ezt az álláspontot támogatja. A vásárlóknak így nem kell attól tartaniuk, hogy a következő években nehezebben tudnának hozzájutni a fegyverekhez, emiatt sokkal ráérősebben vásároltak idén.