A TMH Trading tulajdonában lévő Clawgear olyan katonai és rendvédelmi felszerelések gyártására specializálódott, melyek a legmodernebb technológiák felhasználásával biztosítják a felhasználók számára a lehető legnagyobb kényelmet, tartósságot és megbízhatóságot.

A márka célja, hogy termékeik a felhasználók számára védelmet nyújtsanak a legzordabb körülmények között is. Jó inspirációt találtak ehhez otthonukban, hiszen a svájci alpok lábainál az időjárás számos viszontagságát napi szinten megtapasztalják. Ezek a tapasztalatok, az aktív szolgálatot teljesítő katonák, rendőrök és más hivatásosok visszajelzéseivel együtt segítenek kiválasztani a legmegfelelőbb alapanyagokat és megoldásokat a Clawgear termékek gyártásához.

Ha még nem ismered a céget, javaslom nézd meg a róluk készült bemutatkozó videót:

Bennem már a videó megjelenése, a vágás, az apró részletek, az igényes zene is azt az érzést keltette, hogy itt nem egyszerűen egy divatos, menő márkáról készült reklámvideót nézek, hanem olyan emberek mindennapi munkájába tekinthetek be, akiknek életszemlélete, hivatása a minőség. Nem is szólva a videóban látott eszközökről és anyagokról, amik valóban egy modern, innovatív működésű cég benyomását keltik.

A következőkben szeretném bemutatni, mit is kínál a Clawgear nekünk, felhasználóknak.

Bevetési és gyakorló nadrágok

A Clawgear nadrágok szabása minden termék esetén sepcifikus célokra készül, legyen szó akár a Raider MK.IV vagy Stalker MK.IV bevetési-, az Operator vagy Enforcer gyakorló nadrágokról, vagy a kifejezetten operatív munkát végző rendőrök számára tervezet Blue Denim Flex farmerről.

A gyakorló és bevetési nadrágok tartós, mégis nagyon könnyű anyagokból készülnek, számos olyan hasznos funkcióval, amiket bárki nagyra tud értékelni, aki dolgozott már valódi terepviszonyok között. A legtöbb nadrág speciális derékméret állítással rendelkezik, ami stabilan tart, viszont a kényelem érdekében rugalmas tagot is tartalmaz. Így a nadrág a lehető legjobban követi a mozgást, nem csúszik le, mégsem hagy fájdalmas nyomokat néhány óra hordás után. A zsebek kialakítása is jól átgondolt, a combzsebek több típuson kiegészítő tárolókat kaptak, amikhez a zseb nyitása nélkül is hozzáférünk. A Raider és Operator típusok esetén ezekbe a kiegészítőzsebekbe normál karabélytárakat tehetünk. A megszokotthoz képest erősen eltérő a térdek kialakítása is, hiszen a térdrész magasságát és szűkítését is beállíthatjuk tépőzáras fülek és gumizsinórok segítségével. Természetesen a gyakorló és bevetési nadrágok rendelkeznek a mára alapkövetelménynek tekinthető  zsebekkel integrált térdvédő betétek számára, azonban nem csak a Clawgear saját betéteivel, hanem más gyártók számos termékével is kompatibilisek.

Ha mindez nem lenne elég, megemlíteném hogy az összes nadrág csökkentett infra visszaverő (NIR, Near Infra Red) bevonatú anyagból készül, nagyot dobva ezzel a nadrágok rejtőképességén más termékekhez képest.

Pólók, ingek, combat shirt-ök

A Clawgear Stalker és Raider zubbonyok, valamint a Combat shirt-ök speciális gallérkialakítása amellett, hogy a felhasználók egyhangú véleménye szerint nagyon kényelmes, lehetővé teszi hogy a felsőkhöz egy külön megvásárolható kapucnit, úgynevezett Breacher Hood-ot csatlakoztassunk, tépőzárral.

A megszokotthoz képest változtattak a karzsebek kialakításán és kiosztásán, emellett átalakították a könyökvédők zsebeit, hogy a behelyezett betétek jobb védelmet nyújtsanak és a viselésük kényelmesebb legyen. Az ujjak szabását és a csuklóméret beállítását is újragondolták, így ezek a zubbonyok és combat shirt-ök a jobban le tudják követni a kar és a felsőtest mozgását mint más hasonló ruhadarabok.

A felsőket úgy tervezik, hogy anatómiailag is megfelelően illeszkedjenek, kövessék a test vonalát. Ráadásul sikerült egy olyan anyagot gyártaniuk, aminek a tapintása hasonló a pamutéhoz, de annál sokkal jobb nedvszívó és párologtató képessége van. Emiatt nem csak kényelmes viselet, de segít hogy akár nagy melegben, vagy hátizsák, védőmellény alatt is szárazak maradjunk. A könyököknél a már említett betét zsebek mellett erősítő anyagot is használtak, ezzel is megnövelve a felsők élettartamát.

Felső réteg, polárok, softhsellek

A cég saját fejlesztése a Combat insulation medium (röviden CIM, Harci szigetelő közeg) egy nagyon tartós anyagokból készült kabát. Nagyon jó hőszigetelő, így kifejezetten hideg környezetben is megfelelő hőtartást biztosít ami nem is meglepő, mégiscsak a hűvös és havas Svájcból származik a termék. Amellett hogy a felhasznált anyagok vízszigetelők és szélállók, meglepően könnyűek és vékonyak, így amikor épp nincs szükségünk a kabátra könnyen begyűrhetjük a hátizsákba. A szabás ugyanazt az elvet követi, amiről a felsőknél már írtam; követi a test vonalát, biztosítja hogy futás, mászás, guggolás vagy egyéb mozgás közben a kabát dereka ne csússzon fel.

A Climashield Apex,  több Clawgear kabát (például a CIL típus) ultra könnyű szigetelőanyaga, ami kiemelkedő hőszigeteléssel és hőtartással rendelkezik, valamint több hadsereg is intenzív teszteknek vetette már alá. Az anyag pihekönnyű, mégis jól ellenáll a szakadásoknak, nedvességelvezető tulajdonságú, a belőle készült CIL kabátok mégis összehajthatók nagyjából egy fél literes üdítős palack méretére.

Minden kabát nyak részét és kapucniját puha, kényelmes és meleg polárszövettel látják el, a csuklyák használata pedig nem okoz gondot a legtöbb sisaktípus használatánál. A felhasznált cipzárak vízzárók, az ujjakon minden esetben legalább egy-egy felkar zsebet és tépőzárat is találunk. Az első zsebek nagy méretűek, így könnyen hozzáférhetők és nagyobb eszközöket is könnyen beléjük tudunk tenni, ehhez a zsebszájak is elég nagy méretűek. A fent említett CIM kabátok a hónaljaknál is rendelkeznek cipzárakkal, amiket lehúzva biztosíthatjuk a szellőzést, elkerülhetjük a túlmelegedést és az izzadást.

A Melierax Hardshell a Clawgear kabátok királya, ezt a típust bátran használhatjuk a legerősebb havazásban vagy a legnagyobb viharok idején is, ha szárazak akarunk maradni. A kabát szabása itt is a már korábban megismert elveket követi, kényelmes, követi a test mozgását, ugyanakkor figyeltek arra, hogy védőmellényre véve is kényelmes és használható legyen.

A Milvago és Aviceda polár kabátok vagy polár pulóverek használhatók softshell vagy hardshell kabátokkal szigetelő rétegként, de önálló kabátként is megállják a helyüket. Az anyagválasztásnál itt is a tartós, jó kopásállóságú, mégis kellemes tapintású és kényelmes anyagokra helyezték a hangsúlyt. A fleece-ek első zsebein kétkocsis cipzárat találunk, ami megkönnyíti a használatukat ha chest riget, málhamellényt vagy hátizsákot hordunk.

A Clawgear taktikai ruhákat természetesen többféle színben és terepmintával is gyártják, azonban bizonyos termékeket csak bizonyos színekkel, mintákkal. A választék még így is több mint kielégítő, hiszen az eredeti Multicam mintától a mostanában divatos RAL7013, más néven Ranger Green színen keresztül a német Flecktarnon, svájci terepmintán, francia CCE-n át a megszokott alap színekig (például Coyote barna, fekete, Olív, Betonszürke, Tengerészkék) számos variációból választhatunk.

Taktikai felszerelések, órák, kiegészítők

Nem csak a megszokott ruházati cikkeket, taktikai nadrágokat, gyakorló felsőket és technikai pólókat találjuk meg a Clawgear kínálatában, de sokféle taktikai és személyi felszerelést, kiegészítőt is.

A tárzsebek, tárdobálók, fegyverszíjak, övek, térd és könyökvédők mellett olyan hasznos eszközöket is forgalmaz a gyártó, mint a mikroszálas törölközők, öngyújtók, éjjellátó kompatibilis felvarrók és fényrudak. Lássunk néhányat az érdekesebb termékek, termékcsoportok közül:

A Mission Sensor II karóra egy katonai és rendvédelmi felhasználáshoz fejlesztett, mondhatni örökéletű darab, számos hasznos funkcióval. Ezek közé tartozik a digitális iránytű, barométer és a magasságmérő, amiknek a láthatóságát a fekete, háttérvilágításos mátrixkijelző biztosítja. Mindez stílusos és praktikus, nagy tömörségű polikarbonát tokozást kapott, matt fekete fémalkatrészekkel.

A Clawgear harci késeket is forgalmaz, amik erősen minimalista designt kaptak, ennek eredményeképpen viszont tartósságuk és megbízhatóságuk már az extrém határt súrolja. Már a felhasznált AUS-8 acél is robosztus, hosszúéletű eszközökről tanúskodik, a markolatok kialakításánál figyeltek a stabil, kényelmes fogásra, ráadásul a taktikai kések hagyományainak megfelelően több típus rendelkezik üvegtörő tüskével.

Összegzés

Igaz ugyan, hogy ezek a ruhák nem olcsók, ár-érték arányban mégis kiválóak, hiszen nem az egyszezonos ruhák közé tartoznak. Különleges alakulatok tagjai is sok véleményt írtak már róluk az interneten, még ők is hosszú évekig használnak elégedetten egy-egy darabot. Ha náluk ilyen hosszú ideig bírják a nem mindennapi igénybevételt, joggal feltételezhetjük hogy az átlagos felhasználónál 5-6 évet, vagy akár többet is kiszolgálnak.

Ráadásul Clawgear sok olyan modern megoldást és anyagot használ, amivel más gyártóknál nem, legalábbis ennyire egységesen és átgondoltan még nem találkoztam. A taktikai ruháik egy jól átgondolt rendszert alkotnak, az aláöltöző technikai pólóktól egészen a legrosszabb körülményekig öltözhetünk a hardshell kabátokkal. Ráadásul a különböző termékek jól kombinálhatók, egy teljes szettel tulajdonképpen bármilyen időjárási viszonyra felkészülhetünk, csak az éppen szükséges, megfelelő darabokat kell kivennünk a szekrényből.

Forrás: Army Technology