Plate carrier személyre szabva

A Darktac egyik előnye, hogy egyéni megrendelés alapján, kifejezetten az egyénre szabva is készít taktikai felszereléseket. Ennek az egyik példája a képen is látható dark tactical plate carrier.

A mellény alapját a Diamondback Fast Attack Plate Carrier adta, de attól elég sok ponton eltér, sőt jelenleg egy újabb átalakításon esett át, és talán már csak a méretében egyezik meg. Bár látom előre a FAPC koncepció éles bírálatát, de előnye a könnyű súly és a minimalista felépítése. Nem foglal sokat, nem akadályoz, továbbá a kiegészítő védelem is annyit véd, mint bármelyik másik mellényben. Hátránya a kis mérete és pakolhatósága, illetve a lágy ballisztikai betét által nyújtott minimális védelem, amit a nagyok egy PACA-val vagy ahhoz hasonló egyszerű védőmellény használatával küszöböltek ki.

Cummerbund

Oldalt egy-egy csatos hevederrel rögzíthető a mellény. Személy szerint a cummerbundot pont amiatt kedvelem, mert kiváltja ezeket a hevedereket. Mivel a hevederek nem elasztikus anyagból készültek, ezért vagy túl szorosra vagy túl lazára húzza az ember. Van köztes megoldás is, de akkor sem tart olyan jól, mint például a cummerbundok. Ez hosszú távon lehet kényelmetlen, bár ez is a mozgástól függ. Ha nem kell benne sokat szaladgálni és kúszni mászni, akkor még elviselhető. Azonban mondjuk példának okáért öt kilométer futás során a második percnél lesz elviselhetetlen ahogy az elülső panel ugrál az emberen.

Viszont tagadhatatlan előnye, hogy a hevedert a felhasználó saját maga is megtudja húzni. Igaz ehhez mindkét kezére szükség van, és ki is kell csavarodnia, de szükség esetén szorosabbra húzható. A dark tactical plate carrierhez tartozik még egy cummerbund is, amit az EI mellényeken már látott módon lehet beilleszteni a mellénybe, illetve elöl rögzíteni is ugyan úgy kell.

Szintén az ötletet adó FAPC-tól eltérően a belső panel „mesh” vagy lefordítva hálós réteget kapott. Ennek köszönhetően jobban jár a levegő a mellény alatt, és valamivel kényelmesebbnek is bizonyul, egy teljesen sima felületű mellényhez képest. A panel alsó, patenttal és tépőzárral rögzíthető, alsó részét le nyítva hozzáférhetővé válik a belső zseb, ahova a kiegészítő védelem SAPI betétje helyezhető be. A plate carrier a Darktactól megszokott igényes anyagokból készült. Tehát a cordura az alapvető, de a tépőzárak is rendben vannak. Továbbá a varrásokra sem lehet panasz.

Látható tehát, hogy jó minőségű és átgondolt mellény vagy málhafelszerelés készítéséhez nincs szükség űrtechnológiára. Csupán egy „kis” jártasságra a szabászat-varrászat terén, továbbá igényességre a felhasznált anyagok terén. Persze az igazsághoz hozzá tartozik, hogy külső réteget tervezni még egyszerű, a ballisztikai réteg behelyezése okozhat problémát, főleg ha különféle külső tényezőket is figyelembe kell venni.

Eredeti cikk: Combat Gear Blog

Vélemény, hozzászólás?