A lenti képen a méltán híres Sólyom végveszélyben című film egyik jelenete látható. Ha egy kicsit figyelmesebb vagy, akkor benned is felmerülhet a kérdés, amit számos internetes fórumozó is felvetett. Ezek a fiúk gördeszkás sisakokat viselnek?

Katonák gördeszkás sisakot viselnek a Sólyom végveszélyben című filmben

Elsőre könnyen azt hihetjük, hogy ez egy filmes hiba, amit a felkészületlen jelmezesek, a nem megfelelő költségvetés, esetleg a trehányság számlájára írhatunk. Azonban ha egy kicsit beleássuk magunkat a témába vagy esetleg olvastuk a történet eredetijét – Mark Bowden könyvét – akkor kiderül, hogy korántsem erről van szó. A mogadishu-i csatában az amerikai hadsereg elit kommandósai valóban deszkás bukósisakokat viseltek. És nem ez volt az egyetlen eset, amikor a különleges alakulatok felszerelései között feltűntek ezek a sisakok. Katonai körökben jól ismertek és több olyan fotót is találhatunk, ahol kommandósok éles bevetésen viselték őket.

Miért hordanak elit katonák deszkás sisakot?

Ezek a kommandósok által használt fejvédők általában a Pro-Tec cég kínálatából kerültek ki, akik a mai napig gördeszkásoknak, bicikliseknek és egyéb extrém sportok kedvelőinek gyártanak védőfelszereléseket. Sisakjaik természetesen semmilyen ballisztikus védelmet nem nyújtottak, azonban számos olyan előnnyel rendelkeztek, amik miatt a különleges alakulatok szemében jó választásnak bizonyultak.

Súly

Súly tekintetében ezek a könnyű műanyag sisakok messze lekörözték az akkoriban rendszeresített, kifejezetten nehéz katonai fejvédőket. Az 1940-es és 1970-es évek közötti időszakban az amerikai katonák az M1 sisakokat használták, amik Hadfield acélból (magas mangán tartalmú acélból) készültek és 1290 grammos súllyal rendelkeztek. A ’80-as évek elejétől vezették be a PASGT (Personell Armor System for Ground Troops) rendszert, ami egy ballisztikus védőmellényből és egy sisakból állt. Az utóbbival néha Fritz sisak néven is találkozhatunk, ugyanis formája hasonló a németek által használt világháborús sisakokéhoz, azonban a K-pot elnevezés sokkal elterjedtebb volt. A név kifejezetten beszédes, hiszen a héj anyaga tizenkilenc réteg kevlár és ballisztikus aramid volt, ami ugyan bizonyos szintű védelmet nyújtott a repeszekkel és lövedékekkel szemben, viszont mérettől függően 1410 és 1910 gramm közé emelte a sisak súlyát. Ehhez sokszor hozzáadódott a rádió vagy fejlámpa súlya. Emiatt sokak számára a sisak viselése kifejezetten kényelmetlen és zavaró volt, a különleges alakulatok pedig sok esetben olyan küldetéseken vesznek részt, ahol úszni kell, vagy szűk helyeken mozognak, így van, hogy fontosabb a gyorsaság és a mozgékonyság, mint a ballisztikus védelem.

Katonák Pro-Tec sisakban

Ütések elleni védelem

Az előző gondolatot követve könnyedén beláthatjuk, hogy közelharc esetén, szűk járatokban, folyosókon és házakban gyakrabban fordulhat elő egy fejet ért ütés, mint egy esetleges fejlövés. A bukósisakokat pedig pont erre találták ki, a műanyag héj alatt ugyanis olyan védőréteg található, ami elvezeti és elnyeli az ütések energiáját, megvédve a fejet.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy a korai sisakok, mint a K-pot vagy az M1 legfeljebb kisebb kaliberű lőfegyverekkel szemben voltak hatásosak, egy AK-47-esből leadott lövést például már nem tudtak megállítani. Az újabb sisakok már sok esetben képesek megállítani ezeket a lövedékeket, azonban nem szabad megfeledkezni a fejet és a nyakat érő erőhatásokról sem, hiszen ezek sokszor önmagukban is súlyos sérülésekkel, vagy végzetes következményekkel járhatnak.

Kommandós Pro-Tec bukósisakban

Kényelem

Azon felül, hogy nem húzza le a nyakadat több mint másfél kilogramm kevlár, a deszkás sisakok más szempontból is kényelmesebb viseletet jelentenek. A belső bélés kialakítása miatt jobban felveszik a fej alakját, rásimulnak a koponyára. Ezáltal nem csak az ütésekkel szemben védnek jobban, de kevésbé csúszkálnak, nem mozdulnak el a fejen, így kevésbé zavaróak, emellett a Pro-Tec sisakok szélesebb látómezőt biztosítottak, mint a K-pot.

Pro-Tec full cut sisak

Személyre szabhatóság

A korai kevlár sisakok már bővítmények nélkül is nehezek voltak, illetve nem rendelkeztek igazi moduláris kialakítással, így a különleges alakulatok által gyakran használt rádió adó-vevők, fejlámpák vagy éjjellátók csatlakoztatása, személyre szabása nem volt egyszerű feladat. Ezzel szemben a műanyag héjjal rendelkező Pro-Tec sisakok könnyedén módosíthatóak voltak. A Sólyom végveszélyben című könyvben Mark Bowden például arról mesél, hogy a sérültek kezelésénél a fejlámpát egyszerűen tépőzár segítségével csatlakoztatták a Pro-Tec fejvédőkhöz.

Kommandósok bukósisakot hordanak

A Pro-Tec sisakok használatának története

Nincs pontos információnk, hogy a katonaság köreiben hol és mikor használtak először deszkás bukósisakokat alternatív megoldásként, azonban az 1980-as években ejtőernyősöknél és vízközeli bevetéseken résztvevő alakulatoknál már előfordultak Pro-Tec sisakok. Ezek a katonák az ütések elleni védelem, a könnyű súly és a korrózióval szembeni védelem miatt részesítették előnyben őket. Ne feledjük, hogy a modern kevlár sisakokat megelőzően legtöbbször még az M1 vagy steel pot volt használatban.

DELTA FORCE tagjai Panamában

Az első fénykép, amin éles bevetésen alkalmaznak Pro-Tec sisakokat 1989-ben készült a Just Cause hadműveletnél, ahol a DELTA alakulat tagjai viselték őket. Ugyanebben az évben a panamai invázióban találkozhattunk velük, amikor az Acid Gambit hadművelet keretében kiszabadították a CIA egyik ügynökét, Kurt Muse-t. 1991-ben a Desert Storm idején a 8-as számú SEAL alakulat tagjai Pro-Tec sisakokban indultak bevetésre, 1993-ban pedig a Sólyom végveszélybenből ismert Gothic Serpent hadművelet katonái viselték őket, nem csak a DELTA force, de az ejtőernyősök és a 6-os SEAL alakulat tagjai is. A mogadishu-i csatában Earl Fillmore őrmestert egy AK-47-esből leadott fejlövés érte, amiben életét veszítette. A mogadishu-i eseményeknek és Earl Fillmore halálának jelentős szerepe lehetett abban, hogy elindult a SPEAR MICH projekt.

A MICH kevlár sisakok a PASGT nehéz és kevésbé praktikus darabjait voltak hivatottak leváltani és az Iraki háborúban 2003 környékén már ezeket viselték a katonák. A Pro-Tech sisakok használatáról nincs képi anyagunk a Gothic Serpent hadműveletet követően, azonban a használatuk továbbra is előfordult.

Modern sisakok

A helyzet természetesen előbb-utóbb megoldást kívánt, hiszen csak nem küldhetünk elit katonákat bevetésre gördeszkás bukósisakot viselve. Az első próbálkozást a MICH (Modular Integrated Communications Helmet) jelentette, amit a 2001-es év elején viselhettek először az amerikai katonák. Az alapkoncepcióban felismerhettünk a Pro-Tec ihlette részeket, mint a moduláris megoldások és az állítható párnázás, amikhez természetesen ballisztikus védelem társult. A 2002-ben ACH (Advanced Combat Helmet) néven rendszeresített sisak szinte egy az egyben a MICH-et vette alapul, azonban kisebb hangsúlyt kaptak a moduláris kiegészítők. 2003-ban még egy sisak kerülhetett a katonák kezébe, amit csak egyszerűen Lightweight helmet-ként emlegettek, hiszen súlya mérettől függően 1250 és 1525 gramm között mozgott.

Az igazi megoldást az ECH (Enhanced Combat Helmet) jelentette, amit 2012 óta használnak az amerikai hadsereg tagjai. A MICH, az ACH és az ECH sisakok között súlyra nincs jelentős különbség, mérettől függően 1360 grammtól és 1630 grammig terjednek. Azonban az ECH több mint 35%-al nagyobb védelmet nyújt a repeszekkel és kiskaliberű töltényekkel szemben, mint az elődei és ahogy fentebb is említettem, bizonyos körülmények között képes akár a nagyobb karabélyok lövéseit is felfogni. Anyag úgynevezett ultra-high-molecular-weight-polyethylene, ami egy hőre lágyuló műanyag. A sisak pereme viszonylag magasan végződik, így kevesebb takarást, de szabadabb mozgást is biztosít, valamint csatlakoztathatóak hozzá különböző kommunikációs eszközök, éjjellátók és fejlámpák is.

Van még két sisak, amit az ECH sisakok korában is érdemes megemlíteni, hiszen például az afganisztáni hadműveletek során is találkozhattunk velük. A Pro-Tec Ace Wake sisak nem nyújt balliszitikus védelmet, azonban a súlya kifejezetten alacsony és egyszerűen bővíthető különböző felszerelésekkel. Bizonyos esetekben jó szolgálatot tehet, hiszen azzal, hogy a különböző kommunikációs berendezéseket vagy lámpákat az egyébként pehelysúlyú sisakhoz rögzíted, némileg csökkentheted a málha súlyát.

OPS CORE FAST Ssisak a Call of Duty-ban

Az OPS-CORE által kifejlesztett FAST (Future Assault Shell Technology) sisakot két változatban gyártják. Az egyik karbonszálas kompozitból készült, a másik pedig könnyített kevlárból. Az utóbbi a MICH 2002-es sisakokéval megegyező ballisztikus védelmet nyújt, míg az előbb nem véd a lövedékekkel szemben. A héj anyagától eltekintve nincs különbség a két modell között, mindkettő rendelkezik állítható párnázással, felszerelés rögzítésére alkalmas sínekkel és a sisak lélegzését biztosító lyukakkal. Azoknak, akik szeretik a katonás videojátékokat ismerős lehet ez a sisak, hiszen a Call of Duty: Modern Warfare 3-ban és a Ghost Recon: Future Soldier-ben is találkozhatunk vele.