Az Eye Safety Systems Inc. (ESS) a világ egyik vezető gyártója a ballisztikai védelem terén, akik számos alkalommal bizonyították már, hogy termékeik a minőséget és a megbízhatóságot képviselik. Azonban mint a legtöbb nagy márkánál, úgy itt is megjelentek az olcsóbb és kétes minőségű másolatok a piacon. Ezek az utángyártott modellek általában valamelyik keleti országból származnak és azon kívül, hogy rontanak a gyártó megítélésén, komoly veszélyforrást is jelenthetnek. Vegyük a cég egyik legnépszerűbb modelljét és nézzük meg, hogy mi is a különbség egy eredeti védőszemüveg és egy hamisítvány között.

ESS védőszemüveg - Crossbow


Az ESS Crossbow szemüveget 2011-ben rendszeresítették az amerikai tengerészgyalogosságnál. Ez a modell nem csak tökéletes védelmet nyújt, de emellett stílusos és kényelmes is, így akár mindennapi használatra is teljesen alkalmas. A tökéletes biztonságért a 2,4 mm-es polikarbonát lencsék felelősek, amik 100% UVA és UVB védelmet nyújtanak. Ezek a ballisztikai védőszemüvegek az amerikai hadsereg szabványainak teljes egészében megfelelnek, így a kiváló minőségük megkérdőjelezhetetlen.

Mit érdemes tudni a hamisított védőszemüvegekről?

Azokban az üzletekben, ahol nem ellenőrzik megfelelően a beszerzési forrásaikat, ott előfordulhatnak az utángyártott hamisítványok. Ezek első ránézésre nagyon hasonlítanak az eredeti termékre, ám minőségben meg sem közelítik azt. Nem csak komplett szemüvegeket, de utángyártott alkatrészekkel is találkozhatunk, amik azonban nem kompatibilisek az eredeti termékekkel. A gyengébb minőség a szemvédelem területén komoly veszélyhelyzeteket teremthet. Azon kívül, hogy ezek a hamisítványok nem nyújtanak megfelelő védelmet, a lencsék nem optikailag tiszták, így további látáskárosodást is szenvedhetünk.

A ballisztikai védelem területén nagyon fontosak a szabványok és az azoknak történő megfelelés. Az eredeti ESS Crossbow szemüvegek eleget tesznek többek között a következő szabványoknak: U.S. MIL SPEC MIL-PRF- 31013, ANSI Z87.1-2010, CE EN 166 FTKN. A hamisított védőszemüvegek természetesen nem rendelkeznek a megfelelő (valós) tanúsítványokkal.

Miről ismerhetjük fel a hamisítványokat?

A következőkben bemutatjuk azokat a különbségeket, amik alapján megkülönböztethetjük az eredeti és az utángyártott védőszemüvegeket. A képeken egy ESS Crossbow típusú szemüveg látható.

ESS védőszemüveg logó hamisítványa

Az eredeti keretekhez képest a hamisítványok élei tompábbak, a logó kevésbé élesen rajzolódik ki és a textúrájuk is szemmel láthatóan különbözik.  A kereten több helyen találhatunk öntési hibákat. Az eredeti ESS védőszemüveg lencséjén soha nem található semmilyen UV védelmet jelző matrica.

Hamis ESS védőszemüveg hiányzó szériaszáma

Az eredeti kereteken mindig látható a gyártási hónap és év és a szabványmegjelölés, ezek azonban hiányoznak a hamisítványokról.

ESS védőszemüveg lencsék

Az eredeti és az utángyártott lencsék formájában és színében is számos apróbb eltérést figyelhetünk meg. Míg az ESS lencséi 2.4-mmes polikarbonátból készülnek, addig a hamisítványok ennél vékonyabbak és gyengébb anyagból vannak. Érdemes figyelni a lencsén található gravírozott feliratokra is. A kerethez hasonlóan itt is meg kell, hogy jelenjen a gyártás hónapja, míg az utánzatokon egységesen a Z87+ S OF7CE felírat szerepel. A gravírozás pontossága is árulkodó lehet és azt is megfigyelhetjük, hogy az eredeti lencséket színenként eltérő számok azonosítják, ez a hamisítványokon nincs megkülönböztetve.

ESS védőszemüveg rögzítő hevederje

A rögzítő heveder gyengébb minőségű, ez főleg a patentnál látható. Az eredeti ESS lencsék mindig mikroszálas huzatba csomagolva kerülnek forgalomba, sohasem kerülnek műanyag zacskóba.

ESS védőszemüveg tok

A tokon is számos különbség fedezhető fel. Már a méretük is különböző, mert a hamisított ESS védőszemüvegek sokszor olyan extra alkatrészekkel kerülnek a boltokba, amik az eredeti terméknél külön vásárolhatóak meg, például az Rx betétek. Az eredeti tokokra a logó varrással és nem ragasztással kerül fel.

Mit tehetünk, ha hamisítvánnyal találkozunk?

Amennyiben úgy gondoljuk, hogy a megvásárolt termék hamisítvány lehet, mindenképpen vigyük vissza oda, ahol vettük. A magyar törvények értelmében az eladó köteles visszavenni a hamis terméket. Amennyiben erre nem hajlandóak, akkor nyugodtan fordulhatunk a fogyasztóvédelmi hatósághoz. Vagy felkereshetjük akár a gyártót is, hiszen az ESS-nél külön osztály foglalkozik a hasonló esetekkel.