Georg Essl Rucksack

Hazai környezetben sok ember számára lehet, hogy nem cseng túlságosan ismerősen az ESSL márkanév, annak ellenére, hogy egy nagy múltú gyártóról van szó. Alapvetően a Georg ESSL hátizsákok sokkal nagyobb ismeretségnek örvendenek, mint azt elsőre gondolnánk. Azok, akik úgy vélik nem ismerik, rá fognak jönni, hogy mégiscsak találkoztak már ezekkel a termékekkel, ráadásul nem is akárhol. A gyártó ugyanis az Osztrák Hadsereg beszállítója több évtizede, és közel 50 éves múlttal is rendelkezik az Osztrák piacon. illetve korábban a Glock számára is gyártottak már hátizsákokat. Mivel hadi beszállítás esetén a gyártó nincs feltüntetve a termékeken, a Glock által árusított termékeken pedig értelemszerűen a megrendelő logó szerepel, így sokan a tudtuk nélkül is már régóta ESSL termékeket használnak.

Georg ESSL Rucksack

Felépítés

A fent említett beszállításokból is látszik, hogy az osztrákok ezúttal is minőségi, tartós termékeket kínálnak. Nézzük meg, mit is kapunk a pénzünkért, ha az Essl hegyivadász hátizsákját választjuk. A zsák anyaga rip-stop nylon, aminek az elmúlt évek cordura divatjával ellentétben, természetesen előnye és hátránya is van. A zsákok önsúlya nagyon alacsony, aktív teljesítménytúrázók vagy hivatásosok tudják, néhány deka eltérés is mennyit számít egy hosszú gyaloglás során. Nehéz terepen, is hasznos a könnyű zsák ez mindenképpen előnye a rip-stop anyagnak. Mivel ilyen típusú vásznakkal leggyakrabban ruházati termékeknél találkozunk, szokatlan volt elsőre a zsák belső oldalának vízszigetelő bevonata. Természetesen egy komolyabb mártózás vagy több órás eső hatásától ez sem fogja megvédeni a zsák tartalmát. Tapasztalataim szerint a legtöbb víz ugyanúgy, ahogy a cordura esetében, a varrások és az illesztések mentén jut be ilyenkor a táskába. Azt mondanám, ilyen szempontból ez a hátizsák megegyezik a cordura anyagú társaival.

A rip-stop anyagok hátránya, hogy kevésbé bírják a gyűrődést a cordura anyagához képest, viszont lassan egy évnyi aktív használat (több 5-7 napos gyalogtúra, airsoft játékok, heti szintű edzésre járás, költöztetés) után azt kell mondanom, az átlag felhasználó számára nem lesz jelentős a különbség. A hevederek elsőre kissé puhának, pamutszerűnek tűnnek, de pokrócot, hálózsákot, sátrat is rögzítettem már velük, nem nyúltak meg vagy szakadtak el. A műanyag alkatrészek is első fogásra kissé gyengének, ridegnek tűntek, de a táska dobálása, megtaposása sem tett bennük kárt eddig.

 

Kialakítás és funkciók

A zsák kialakítása egyszerű, viszont nagyon praktikus. A viszonylag kedvező ára (a kínai és gagyi túraboltos táskákat leszámítva) mellett ez volt a fő szempont, mikor kinéztem magamnak. A zsák teteje két csattal zárható és alatta egyetlen nagyméretű cipzáras zseb található. Hat készétel konzerv és az apróságok (kanálgép, melegítő tabletták, stb.) meg se kottyannak neki, a fennmaradó helyet én elsősorban 1-2 tartalék zoknival, pólóval szoktam feltölteni. A zseb tetejére két műanyag platformot varrtak, amibe többféleképpen fűzhetjük bele a zsákhoz kapott egyszerű, létra csatos, kompressziós hevedereket. Én ide főleg hálózsákot rögzítettem, de pokróc, polifoam vagy esővédő sem jelent problémát. A hevederek 80-100 cm hosszúak, így viszonylag nagy dolgok is gond nélkül felmálházhatók velük. Egyetlen hátrányuk, hogy a hevedervégek levarrása miatt, gyárilag nem lehet őket kifűzni a létra csatokból, de ezen gyorsan segíthetünk, a kompressziós hevederek pedig a varrások felbontása után is tökéletesen használhatók.

Fedél és zsebek

A fedél zsebének további jó tulajdonsága, hogy csaknem teljesen lenyitható, így a ki és bepakolás nagyon kényelmesen elvégezhető. A fedelet felnyitva férünk hozzá a két szűkítővel zárható fő rekeszhez, ez egy ivózsák tartó zsebre (a háromliteres source ivózsák nevetve belefér). Kétoldalt egy-egy hosszúkás, nyitott szájú zsebre és egy felső, kis méretű cipzáras zsebre oszlik. Bepakolásnál érdemes figyelmesnek lennünk, mi kerül alulra és felülre, illetve a zsák jobb és bal oldalára, mert a táska nagy rekeszéhez alapvetően nehezen férünk hozzá. Fedél nyitása, külső szűkítő kieresztése, szoknya szűkítőjének kieresztése, majd pakolás után ugyanez visszafelé. Viszont a táska jobb oldalán egy nagyjából 30 centis cipzárt helyeztek el, amin keresztül bármikor hozzájutunk a fő tároló egy részéhez. Tehát ha okosan pakolunk be, itt mindent elérünk, amire menet közben szükségünk lehet, táborverésnél pedig nem gond a nehezebb hozzáférhetőség.

A kis zsebben én tartalék elemet, extra gyógyszert, pót lámpát tartok, de ide szoktam elhelyezni a telefontöltőt, kézkrémet, szemüvegtokot is. Kicsi, de praktikus, a táska felső részéhez fixen varrták, így ideális ilyen apróságok tárolására, amiket nem akarunk nap közben feltétlenül elővenni. A két hosszúkás belső zseb céljára még nem sikerült rájönnöm, és őszintén szólva emiatt kihasználni sem igazán tudtam. Másfél literes víznek pont jó lenne, de az ivózsák mellé ilyesmit már nem pakolok. Ha mégis szükséges, azt inkább a külső zsebekbe teszem, kisebb dolgok, ruhák tárolására pedig nem alkalmas. A zsebek szája túl szűk még az én kis méretű kezemnek is, hogy az alul lévő dolgokat elérjem. A táska jobb oldalán kapott helyet az ivózsák csövének kivezetése is, nagyon kulturált gumipaneles megoldással.

 

Mindennek megvan a funkciója és helye

A hátizsák elején két zseb található még, ezek is viszonylag nagy méretűek, bőven elfér bennük egy-egy másfél literes PET palack. Ezek is hosszan lecipzározhatók, így az apróságokat érdemes alulra tennünk. Ha az egész zsebet ilyesmivel töltjük meg, nem kell attól tartanunk, hogy az első nyitásnál minden szétborul. A zsebek cipzárjai dupla kocsisak, így pontosan ott és annyira tudjuk nyitni őket amennyire szeretnénk.

A két elülső zseb között és a táska két oldalán egy tépőzáras rögzítő fület, valamint még összesen hat műanyagpaneles rögzítési pontot helyeztek el. Kis ügyeskedéssel molle zsebek is felrakhatók ide, a műanyag panelekbe fűzve, de én jelenleg a szintén ESSL által gyártott oldalzsebet használom.

A vállpántok vastagon párnázottak, belső oldaluk 3D mesh-el párnázott, így kiváló szellőzést biztosítanak, még az utóbbi nyarak 40 fokot meghaladó hőségeiben is. Alul és felül is létra csattal állítható a hosszuk. Talán ez az egyetlen, amit igazán hiányolok a táskából, hogy legalább az egyik oldalra kerülhetett volna csat a gyorsoldáshoz. Pántonként egy-egy D-ringet varrtak fel, így az ivózsák csövét nagyon jól rögzíthetjük velük, de karabinerrel is rögzíthetünk ezt-azt. A mellheveder magasságában is állítható, illetve mindkét oldalon beállíthatjuk a hosszt is, így az alacsonyabb vagy magasabb felhasználók is egyaránt kényelmesen tudják viselni.

Jól átgondolt kényelem

A derékpánt is vastagon párnázott, mindkét oldalon állítható, a felesleges hevedert egy-egy műanyag füllel lefogathatjuk, stabilan rögzíti a túllógó darabot. A jobb oldalon még egy cipzáras zsebet varrtak fel, én ebben általában telefont, néhány zsebkendőt, multitoolt tartok. A táska hátát három külön darabbal párnázták, a párnázás itt is 3Ds háló borítást kapott, ráadásul a gerinc mentén ki is hagyták. Így van némi extra szellőzésünk. Ez a funkció akár nyáron a nagy melegben, akár hűvösebb időben beöltözve jól jön, ugyanakkor nem megy a táska kényelmének rovására.

Ítélet

Összességében elmondható, hogy egy minőségi anyagokból, jól összerakott, átgondolt felépítésű hátizsákot kapunk néhány apró hiányossággal. Viszont engem bőven kárpótol a praktikussága. Valamint nem utolsó sorban a két éves teljes körű gyártói garancia, amivel kevés hasonló árkategóriás zsáknál találkoztam eddig.