ESSL Oldalzseb

Az ESSL 41 literes hátizsákja kapcsán már bővebben szót ejtettem a gyártóról, így ez alkalommal szeretnék egyből a dolgok közepébe vágni. Az oldalzseb első ránézésre hozza a jól megszokott ESSL színvonalat. Anyaga megegyezik az ESSL táskák rip-stop nylon anyagával, aminek legnagyobb előnye és egyben fő jellegzetessége is az, hogy szakadás vagy repedés esetén, a megerősített szövésnek köszönhetően, nem engedi azok tovább terjedését. A cipzárak és a hevederek is ugyanúgy hozzák ezt a szintet. A zseb tehát jó minőségű anyagokból készült, kellően masszív, így a tartósságával hosszú távon biztosan nem lesz gond.

Az oldalzseb felépítése egyszerű, egy nagyobb, egyterű hátsó zsebből, és az ennek elejére varrt, szintén cipzáras rendezőzsebből áll. Mindkét zseb nagyjából háromnegyedéig nyitható, dupla kocsis cipzárral, így a zsebbe pakolt ruhák és eszközök egyszerűen és kényelmesen hozzáférhetők.

Mi fér bele?

A nagy rekeszben 4-5 pólót gond nélkül elrakhatunk. Az elülső rendezőzsebet én most étel tárolónak használtam, így ide négy 400 g-os konzerv került, hozzá kétszersült, pezsgőtabletta és némi szőlőcukor. A rendezőzseb elülső felében egy egyszerű hálós zseb található, ezt egy kis méretű tépőzárral zárhatjuk. Ez azonban lapos, így nagyobb méretű dolgokat nem tehetünk bele, ezenfelül, ha megpakoljuk, a zseb középső részének aljába már semmit nem tudunk elhelyezni. Tökéletes viszont papír zsebkendő, WC papír, kézmelegítő, power bank, esbit vagy bármilyen lapos, nagyjából tenyérnyi méretű eszköz számára. Én a melegítőkészletet raktam ide, erre a célra kiválóan megfelelt.

Oldalzseb ESSL hátizsákokhoz

A rendezőzseb hátsó felének kialakítása már sokkal előnyösebb. Itt elsősorban két nyitott tároló kapott helyet, ahová a fényrudak, kanálgép, 4-5 szelet csoki vagy energiaszelet gond nélkül elhelyezhető. Akár a fertőtlenítő spray, tartalék zseblámpa is kényelmesen ide fér. Ezek mögött egy nagyobb méretű, zárt zseb kapott helyet, amin sajnos nem megfelelő és nem is túl praktikus a cipzár kialakítása. A zseb szája ugyanis túl kicsi, így hiába lenne egy nagyobb méretű plusz zsebünk, sajnos ezt nem tudjuk kihasználni. 10-20m paracordot viszont gond nélkül be lehet ide tenni, egyrészt tartaléknak. Számomra ez az elsődlegesen használt zsinór a függőágyam felkötéséhez. Még esetleg kisebb méretű függőágyat, vagy kis mikroszálas törölközőt lehet bepréselni ide, a zseb száján keresztül.

Az első és hátsó zsebek közé még kényelmesen befért 30-40 gramm szálas tea simítózáras zacskóban Mivel a zseb nem nyílik le teljesen, ha az aljára pakolunk nem borulnak ki az ide helyezett dolgok. A felfogatást most nem a szokásos molle rendszerrel oldották meg, ehelyett két rögzítő heveder jár a tokhoz. A kapott hevedereket a zseb hátsó részére varrott hevederlétrákba fűzve rakhatjuk fel az oldalzsebet szinte bárhova. Egyértelmű, hogy ezt a rögzítési rendszert kifejezetten az ESSL hátizsákokhoz alakították ki, viszont molléra vagy más túrazsákokra is felhelyezhető, egyéb rögzítő elem vagy segédeszköz használata nélkül, csupán egy kis türelem kell, amíg végig gondoljuk a megvalósítását.

Ítélet

Összességében elmondható, hogy az oldalzsebbel ugyanolyan jó minőségű kiegészítőt kapunk a 4-5.000 forintos árért, mint a 41 literes hátizsák esetében. Az egyetlen kicsit kedvezőtlen megoldás a rendező rekesz cipzáras zsebének szűkösre sikeredett szája. Ez viszont nem változtat azon a tényen, hogy ebben az ár kategóriában, az oldalzsebbel egy jól rendezhető, kb. 3-4 literes extra tárolóhelyet nyerünk.

ESSL oldalzseb

Vélemény, hozzászólás?