Nem kell szégyenkezned, ha még nem ismered a Fidlockot. Egy viszonylag új márkáról beszélünk, ami kifejezetten prémium kategóriás termékekhez kínál teljesen egyedi működésű és kialakítású alkatrészeket. Ráadásul az üzletekben sem nagyon találkozni a márkával, itthon például egyedül a Dark Tactical webshopjában vagy üzletében juthatunk hozzá kisebb mennyiségben a csatokhoz.

Javaslom kezdésnek nézd meg a cég bemutatkozó videóját:

Joachim Fiedler, a Fidlock alapítója olyan ötlettel állt elő, amely megreformálta a csatok és rögzítő elemek piacát. A következőkben a vele készült interjút olvashatjátok.

A különböző csatokat, szorítókat és más műanyag alkatrészeket gyártó és forgalmazó cégek már régóta a piacon vannak, mi az amiben a Fidlock mégis más mint a többi, mitől lett különleges?

Egy teljesen új rendszerrel álltunk elő, amihez hasonló sem volt a Fidlock megalapítása előtt: Sikerült összeházasítanunk a hagyományos, mechanikai kötést biztosító csatokat és a viszonylag új, mágneses kapcsokat úgy, hogy az új rendszer amellett hogy funkcionalitást adott a már létező megoldásokhoz, egyben azok hátrányait is kiküszübölte. Mostanra persze egyszerűnek tűnhet, de akkor nagyon érdekes tesztelési és fejlesztési időszakon mentünk keresztül, ami mostanáig több mint harminc bejegyzett Fidlock védjegyet eredményezett.

Mi áll a Fidlock alapelve mögött?

Először is a mágneses rögzítés kombinálása a mechanikai kapcsok működésével: az erős mágnesekkel a csatok zárása egyszerű, ugyanakkor a csatok kialakítása biztosítja hogy a kapcsolat stabil és biztonságos legyen. Másodszor, a csatok nyitási és zárási mechanizmusa minden esetben eltér egymástól, vagyis a nyitás és a zárás eltérő elven történik. Ez nagyon fontos eleme a Fidlock csatoknak, hiszen a megszokott mechanikai rögzítések, tukzárak, patentok esetén a két mechanizmus azonos elvre épül – például egy ajtónál: a kilincs lenyomásával nyithatjuk, vagy zárhatjuk azt. A Fidlock csatok nem így működnek: a mágnesek automatikusan zárják a csatot, ezután létrejön a stabil mechanikai zárás. A nyitás azonban a csatfelek elcsúsztatásával, emelésével, elfordításával vagy csavarásával történik típustól függően. Ez a nyitási mechanizmus termékenként eltérő lehet: ha a felhasználási cél miatt erősebb mágneses kapcsolat, gyorsabb zárás vagy egyszerűbb nyitás szükséges, módosítani tudjuk a szükséges részeket, vagy akár az egész terméket a megrendelő igényeinek megfelelően.

(Nézd meg a fenti rövid videót, ha kíváncsi vagy mit is jelent mindez a gyakorlatban – a Szerk.)

Egyszerűnek hangzik, de ez a gyakorlatban is így működik?

Pontosan ugyanígy. Emiatt a Fidlock csatokat nem csak egyszerű, hanem szórakoztató is kezelni! Amikor valaki először találkozik a termékeinkkel és azok működésével, biztosan kellemes meglepetés éri – sokan már a csatok nyitogatásával is szívesen játszanak, egyszerűen élvezik. Fontos az is, hogy a csatok automatikusan záródnak és kivétel nélkül egy kézzel nyithatók akár kesztyűben is. Főleg sportolás közben – például biciklis, gördeszkás vagy más sportsisakok fel és levételénél – ez nem csak kényelmi funkció, hanem nagyban hozzájárul a biztonságos használathoz is, emellett időt takarít meg. Röviden a Fidlock egyszerre praktikus és szórakoztató, mi pedig pontosan ezt az élményt szerettük volna nyújtani mindenkinek, aki Fidlock termékeket használ.

Honnan jött az ötlet? Mi inspirált ezeknek az új csatoknak a megalkotására?

A találmányok, felfedezések sokszor teljesen más célt teljesítenek be, mint amilyen körülmények között megszületnek. Így történt ez a Fidlock-al is. Éppen egy nemzetközi zenei turnén vettem részt, amikor ráeszméltem, hogy a csellóm tokja mennyire nem kényelmes vagy praktikus. Ráadásul az állvánnyal sem voltam megelégedve, egyszerűen könyörgött hogy átalakítsam. A bennem élő feltaláló által vezérelve elkészítettem az első kombinált mechanikus-mágneses csatot az állványhoz. Ez adta az inspirációt, hogy ezt a rendszert az ipar más területein, a felhasználók számára is elérhetővé tegyem.

Mik a terveid, mit tartogat a jövő a Fidlock számára?

Szeretnénk ha a Fidlock elterjedne mindenhol, ahol csatokat használunk: sisakokon, táskákon, hátizsákokon, kabátokon, öveken, a sport- és hétköznapi ruházaton, az autó és a bútoriparban. A termékek kiterjesztése új iparágakra kihívásokkal teli, de érdekes folyamat, ami újabb termék design-okat fog eredményezni. A Fidlock megalapítása óta számos cég keresett meg minket, akiknek sok esetben teljesen új termékcsaládot fejlesztettünk ki a már meglévő innovatív alapokon. A cégek – főként a prémium kategóriás termékek esetében – keresik azokat a lehetőségeket, amikkel főként nem a termékek árát, hanem valós értékét nagyban növelni tudják. Minden esetben az a cél, hogy a Fidlock csatok komoly szerepet játszanak a vásárló döntésében, felhasználóbarát mivoltuk, tartósságuk és minőségük miatt.