A Tactical Store webshopjában nemrég megjelentek egy újabb prémium márka, a Fidlock termékei. Nagy teherbírású, tartós csatok és alkatrészek ezek, amiket egyre több gyártó használ a saját termékein.

Nem mellesleg nagyon érdekesek és szórakoztatóak is, erről a Fidlockot bemutató cikkünkben bővebben is olvashatsz.

Joggal merülhet fel benned az a kérdés, megéri-e ennyi pénzért csatot vennem ha varrás nélkül ki sem tudom cserélni a táskámon?

A választ két részre bontanám; megéri, méghozzá azért mert szinte bármelyik táskán ki tudod cserélni! Legalábbis a Fidlock Sliderre biztosan, ha az eredeti csatod is 25mm-es hevederhez való. Mielőtt lemondóan legyintenél, a legtöbb táska ilyen méretű csatokat használ, úgyhogy ezzel valószínűleg nem lesz gondod.

A kérdés már csak az, hogyan tudod varrás vagy a hevederek szétvágása nélkül kicserélni a csatot? Nos az állítható oldalon ez elég egyszerű, a régi csatból kifűzöd a hevedert, az újba be és készen is vagy. Ami kevésbé egyértelmű, az a csat fix oldalának a cseréje. A megoldást a LoadedPocketz blog egyik szerzője kellő részletességgel írta meg, így mi is az ő cikkét alapul véve vezetünk végig a dolog mikéntjén. (Az eredeti cikket ITT találod meg).

Nem csigázlak tovább, lássuk hogyan tudod pillanatok alatt feltuningolni a hátizsákod a Fidlock-al!

Kellékek

Hogy átalakítsd a táskád, kizárólag a következőkre lesz szükséged:

  • egy kis méretű, lapos fejű csavarhúzó (javaslom a műszerész csavarhúzokat)
  • egy csípőfogó a régi csat leszedéséhez
  • annyi Fidlock Slider, ahány csatot cserélni szeretnél
  • a táskádra (természetesen)
  • némi kézügyességre, türelemre és odafigyelésre

Lássunk hozzá

Tarts észben, hogy az ilyen átalakításokat saját felelősségedre végzed, ha a csatban vagy a táskában kárt teszel nem lesz érvényes a gyártói/forgalmazói garancia!

Először is nyissuk szét a Slider csatot. Node hogyan, hiszen a csat fix fele első ránézésre tömör, egybeöntött műanyag. Mutatom az első trükköt: A képen a csavarhúzó fejénél egy apró bütyköt látsz. Ez rögzíti a csat oldalsó takaróelemét.

Óvatosan nyúlj be a takarólemezke alá a csavarhúzóval, és finoman billentsd felfelé. A takarólemez körme ki fog pattanni és szabaddá teszi az alkatrésznek ezt az oldalát. Vigyázz, hogy csak annyira feszítsd fel a lemezkét amennyire muszáj, különben könnyen eltörheted! Ha jól csináltad, valami ilyesmit fogsz látni:

Mutatok egy képet oldalról is:

Csat tetején találsz egy másik fület is:

Ezt egyszerűen csak ki kell tolnod a csavarhúzóval, közben fogd erősen a csatot.

Ha ezzel megvagy, valahogy így fog kinézni a csatod. Persze ha óvatos vagy és nem csúszik meg a csavarhúzód, nem lesz ilyen csúnya a műanyagbütyök mint nekem. Ha mégsem vagy ügyesebb nálam ne ess pánikba; ez a rész nem fog látszani miután felhelyeztük a csatot.

A régi csatot még le kell szednünk, ehhez lesz szükségünk a csípőfogóra. Támadd meg vele a csat legvékonyabb részét, ezen az ITW Nexus csaton itt találtam fogást (azért így sem adta magát könnyen). Ügyelj rá, hogy ne csípd vagy vágd el a táska vagy a heveder anyagát!

Szedd ki a megboldogult csat maradékát a hevederfülből, aztán már csak a helyére kell illesztened a Fidlock csatot

Ha visszapattintottad a Slider lemezkéjét gratulálok, készen vagy! Mostmár sokkal menőbb a táskád mint bármelyik másik, persze nem utolsó szempont hogy egyben kényelmesebbé is tetted

Mellékelek még egy fotót, amin az eredeti cikk írója által így átalakított, Arc’teryx Courier táskát láthatod.

Nem is volt nehéz, igaz?

Persze nem szégyen, ha inkább varrónőre bízod a csat cseréjét, de ha valami miatt a hevedereket is cserélnéd akkor is érdemes keresned egyet.

Ha tetszett a cikk kövess minket továbbra is, igyekszünk minél több hasznos tippet és trükköt mutatni! Nézz körül a LoadedPoketz blogján is még több hasznos cikkért!