A hallásvédelem olyan terület, ami könnyedén elkerülheti a figyelmünket nem csak a mindennapokban, de akár munkahelyi környezetben is. A belső fülben, az úgynevezett csigában található szőrsejtek segítenek érzékelni a hanghullámokat, azonban ezek igen sérülékenyek. Ha nem vigyázunk, akár észrevétlenül is kisebb-nagyobb halláskárosodást szenvedhetünk.

Hallásvédelem a mindennapokban

Vannak helyzetek, amikor egyértelmű, hogy szükségünk lesz valamilyen hallásvédelemre. Nagyobb gépek használatakor, üzemekben, építkezéseken folyamatos zajhatásnak vagyunk kitéve és sokszor egy-egy hirtelen hanghatás akár maradandó károsodásokat is okozhat. Lőtérre sem jutna eszünkbe kimenni valamilyen fülvédő nélkül, hiszen a legkisebb kaliberű lőfegyverek is kiemelkedően hangosak.

A fenti példákon kívül azonban számos olyan terület van, ahol kevésbé tudatosul bennünk a hallásvédelem fontossága. Sok hangosabb háztartási gép, például turmixgép vagy porszívó is átlépi a veszélyesnek számító zajszintet. Ezeknek a hosszabb távon történő használata károsíthatja a fül szőrsejtjeit. Egyes gyerekjátékok is veszélyt jelenthetnek nem csak a saját, de a kicsik hallására is. Az ilyen termékeket érdemes lehet teljes mértékben elkerülni.

Rajtunk kívül álló, sokszor egészen meglepő tényezők is potenciális veszélyt jelenthetnek. Ilyen például egy forgalmi dugó vagy az autópálya, ahol a folyamatos zaj tompább hallást vagy csengő érzést okozhat. Ilyenkor érdemes feltekerni az ablakot vagy valamilyen füldugót használni. A különböző rendezvények, koncertek vagy szórakozóhelyek különösen veszélyesek lehetnek a hallásunkra, hiszen a folyamatos hangos zene, beszéd vagy kiabálás nagyon rövid idő alatt is okozhat akár maradandó halláskárosodást.

A következő esetekben elengedhetetlen valamilyen hallásvédelem alkalmazása: reptéri dolgozóknak, építőipari munkásoknak, szórakozóhelyeken, koncerteken,  lőtéren, gyárakban vagy motorozásnál.

10 legzajosabb munka
A 10 legzajosabb munka

Rövid összefoglaló a zajszintekről

A munkavédelemileg veszélyesnek számító érték (vagyis a zajártalom) 85 dB-nél kezdődik. A 140 dB feletti zajoknak már azonnali maradandó hatásai lehetnek. Fontos azonban észben tartani, hogy nem csak a hirtelen, erős zajok okozhatnak károsodást, hanem akár az alacsonyabb hangerejű folyamatos behatások is.

Álljon itt néhány konkrét érték a mindennapokból, viszonyítási alapként. A suttogás hangja vagy egy hűtő halk duruzsolása 40 dB környékére tehető; egy átlagos porszívó zajszintje 70 dB; 90 dB körüli zajszinttel rendelkezik egy fűnyíró vagy a konyhai robotgép; egy repülő hajtóműve felszálláskor a veszélyes 140 dB-t közelíti meg, míg egy rock koncerten akár ennél is magasabb 150 dB-es zajártalomnak is kitehetjük magunkat.

Nem csak a hangos zene vagy a repülőgép motorja okozhat azonban halláskárosodást. Egy buldózer 85 dB feletti hangerősséggel rendelkezik, ami akár egyetlen munkanap alatt is képes maradandó károkat okozni. Egy körfűrész használata vagy egy motorbicikli zaja a 100 dB-es értéket is meghaladhatja. Sőt, akár a nem megfelelően kialakított fülhallgatók, vagy túl hangosan hallgatott zene is túllépheti a 100 dB-es határt.

A hirtelen behatások közül a villámlás hangja szinte elkerülhetetlen, ennek ellenére ez is elérheti a 120 dB-t. A lőfegyverek használatakor elengedhetetlen a hallásvédelem, hiszen 130 dB-től akár 170-180 dB-es zajszinttel is számolhatunk nagyobb kaliberű puskáknál.

Belépő kategória a hallásvédelemben – Earwear Intro Line

Earwear Intro Line

Az osztrák Earwear cég professzionális hallásvédelmi kellékeket gyárt, amik nem csak munkahelyi környezetben, de kültéri felhasználásra, sportolás, zenélés, szórakozás és számos hétköznapi tevékenység közben is megállják a helyüket. Termékeik között megtalálhatóak az egyedi gyártású, fülhöz igazodó hallásvédelmi megoldások és a belépő kategóriás kellékek egyaránt. Elsőként az utóbbit szeretném nektek röviden bemutatni, az Earwear Intro Line termékcsalád formájában.

Ezek a füldugók lágy szilikonból készülnek, ami kényelmes viseletet biztosít, emellett könnyen tisztítható és antiallergén is. A harangok tökéletesen illeszkednek a fülbe, felveszik a külső hallójárat formáját, így több órás használatnál sem zavaróak és sisak vagy sapka alatt is alkalmazhatóak. A csomagban két különböző méretű füldugó található, így biztosan megtaláljuk a számunkra kényelmes megoldást.

Az Earwear Intro Line fülvédői 25 dB-es nem lineáris csillapítású szűrővel rendelkeznek, így közel azonosan tompítanak minden frekvencia tartományban. Kiváló megoldást jelentenek nem csak nagyobb zajszint esetén, de alacsonyabb hangerejű, monoton hatások esetén is. Használhatjuk membrán nélkül is, ekkor 12 dB-es lineáris tompítást kapunk. Ez elegendő arra, hogy a zavaró zajokat kiszűrje (pl. generátor, nyomtatók, különböző gépek), azonban a beszéd még tisztán hallható vele, így munka közben sem zavaró.

A szilikonharangok csatlakoztathatóak a legtöbb in-ear (bedugós) fülhallgatóhoz is. Így nem csak kényelmesebbé tehetjük a fülhallgatónkat, de a külvilág zajait is jobban kiszűrhetjük, ezáltal kisebb hangerővel is zavartalanul hallgathatjuk kedvenc zenéinket, ezzel védve hallásunkat is.

Ha valami masszívabbra vágysz - Honeywell fültokok

Honeywell Leightning LOF fültok

Ha nem szívesen hordasz füldugót vagy valamilyen robusztusabb megoldást keresel a hallásvédelem területén, akkor a fültokok között érdemes keresgélned.  A Honeywell márkát jó szívvel tudjuk ajánlani, hiszen a munkavédelem területén az egyik legmegbízhatóbb, legjobb nevű cégről van szó.

Leightning fültokjaik strapabíró acélszálas kialakítással rendelkeznek, ami ellenállóvá teszi őket a legbarátságtalanabb körülményekkel szemben is. A masszív és tartós kialakítás mellett azonban kiemelkedő kényelmet is nyújtanak, párnázott pántjaik és fülvédőik nem okoznak kellemetlen nyomasztó érzést hosszabb használat  esetén sem. A szabadalmaztatott Air Flow Control technológia biztosítja az optimális zajcsillapítást minden frekvencia esetén. Ennek lényege, hogy a fültok burkolatából a levegő szabadon kiáramolhat, ezzel is tompítva a hanghullámok által keltett rezgéseket, vagyis a hangerőt.

Fültok vagy füldugó?

Nem minden esetben egyértelmű, hogy fültokot vagy füldugót érdemes használnunk. A fültokok nagy előnye, hogy könnyen illeszkednek a legkülönbözőbb fejméretekre is. Emiatt tökéletes választás lehet olyan környezetben, ahol többen is használják majd ugyanazt a fültokot, ilyenek lehetnek az építkezések vagy akár a lőterek. Hideg környezetben hasznos lehet, hogy a fültok valamelyest melegít, azonban melegebb időjárás esetén ugyanez lehet akár zavaró tényező is. Másik hátrányuk, hogy kevésbé kompatibilisek más védőfelszerelésekkel. Sisakokkal szinte egyáltalán nem használhatóak, illetve a védőszemüvegek csökkenthetik a hatékonyságukat.

Ezzel szemben a füldugók könnyedén használhatóak védősisakkal vagy szemüveggel is, sőt akár más hallásvédelmi megoldásokkal kombinálva is. Könnyűek, nem foglalnak sok helyet és akár a zsebünkben is elférnek, így bármikor kéznél lehetnek. A füldugóknál azonban fontos figyelnünk arra, hogy megfelelően illeszkedjenek a hallójáratba. Mivel közvetlenül a hallójáratba helyezzük be őket, fülfertőzés esetén nem javasolt a használatuk.