Korábbi írásunkban volt már szó a katonai érszorítókról, akkor a korai alkalmazásukról és a történetükről olvashattatok néhány érdekességet. Most egy kicsit más nézőpontból vizsgáljuk meg a őket, a hamis érszorítók lesznek a mai témánk.

Az érszorító (angolul torniquet vagy TQ) egy olyan orvosi segédeszköz, aminek a segítségével a végtagok vérellátását zárhatjuk el ideiglenesen. Egy-egy súlyos sérülés komoly vérveszteségeket okozhat, ami akár halálhoz is vezethet. Az érszorítók segítségével azonban elállíthatjuk ezt a vérzést és életeket menthetünk meg. Azonban sajnos nem minden termék alkalmas erre a feladatra.

A különböző hamisítványok és termékmásolatok nem számítanak ritkaságnak manapság. A különböző internetes kereskedő oldalak népszerűsége nagyon megnőtt az utóbbi években. Ez pedig kitűnő platformot adott a valóban minőségi termékek mellett az olcsó távol keleti másolatoknak is.

Miért fontos, hogy eredeti torniquetet használjunk?

Egy hamisított sportcipő miatt még senki sem veszítette el az életét, a gyenge minőségű, másolt érszorítókról azonban sajnos nem mondható el ugyanez. A TQ-k és más egészségügyi vagy taktikai felszerelések minőségén sokszor élet-halál helyzetek múlhatnak. Emiatt különösen fontos, hogy ne csak a megfelelő alapanyagokból, de a megfelelő gyártási módszerekkel is készüljenek. A tartós varrások, strapabíró műanyag- és fémalkatrészek mind elengedhetetlenek. Nem véletlen, hogy a taktikai és medic felszereléseknek számos szigorú szabványnak kell megfelelnie.

A hamisítványok sokszor szinte teljesen ugyanúgy néznek ki, azonban a felhasznált alapanyagok olcsóbb műanyagok, a varrások gyengébbek és természetesen egyikük sem esett át semmilyen ellenőrzési procedúrán.

Írásunkban elsősorban a Combat Application Torniquet-et (C-A-T) vizsgáljuk, így ezekről ejtenék pár szót. A leggyakrabban használt  érszorítóról van szó, amit folyamatosan fejlesztenek és tökéletesítenek. Jelenleg a hetedik generációnál tart a gyártás. Több ország hadseregénél rendszeresített IFAK (Improved First Aid Kit) része.

Eredeti C-A-T GEN III torniquet
Eredeti C-A-T GEN III torniquet

Az Egyesült Királyságban a Fenton Pharmaceuticals cég forgalmazza őket. Graham Hill a cég tulajdonosa a BBC Fake Britain című műsorában beszélt az utángyártott érszorítókról. Az interjúban így fogalmazott: „[A TQ-nak] működnie kell minden alkalommal, első próbálkozásra.” Használatuk nem opcionális, ha olyan helyzetbe kerülünk, hogy elővegyük őket, akkor ott már egészen biztos, hogy elengedhetetlen az alkalmazásuk. Mivel hibafaktornak helye nincs és minden másodperc számít, ezért különösen fontos, hogy csak alaposan tesztelt és megfelelő minőségű egészségügyi felszereléseket használjunk.

Az érszorító másolatoknál különböző hibák merülhetnek fel.  Míg az eredeti termék megszorításához egy-két mozdulat is elég, addig a másolatoknál ezt sokkal nehezebb kivitelezni, mivel a belső szalag olcsóbb anyagból készül és könnyen megnyúlik szorítóerő kifejtése nélkül. A megszorított TQ-t a feszítőrúd rögzítésével tudjuk(tudnánk) stabilizálni, azonban ez a másolatoknál nem mindig lehetséges, mert a rögzítő kapocs nem tart elég erősen vagy a rúd anyaga túl rugalmas és elhajlik.

A gyengébb anyagból készült műanyag rúd könnyedén eltörhet, ami lehetetlenné teszi, hogy megfelelő erőkifejtéssel szorítsuk meg az érszorítót. Ezt láthatjuk a Fake Britain epizódban is, ahol Graham minimális erőfeszítéssel töri ketté a hamis érszorító feszítőrúdját.

Hogyan kerülhetjük el a hamisítványokat?

Online rendelésnél nehezebb dolgod lesz, hiszen nem tudod fizikailag leellenőrizni a terméket. Erre az lehet a jó megoldás ha csak megbízható, hivatalos viszonteladótól rendelsz érszorítót. A Counterfeit Report jelentése alapján a nagyobb netes a gyűjtőoldalakat érdemes elkerülni és inkább közvetlenül valamelyik viszonteladó weboldaláról rendelni. A „túl jó, hogy igaz legyen” mondást is érdemes mantraként ismételgetni ebben az esetben, hiszen sok hamisítvány jóval olcsóbb áron kapható, mint az eredeti termékek. Azonban ezek a másolatok egy éles helyzetben teljesen használhatatlanok lesznek. Ha valahol gyanúsan alacsony áron kínálják őket, akkor mindenképp legyünk óvatosak!

C-A-T torniquet másolata
C-A-T torniquet másolata

Hogyan különböztessük meg a másolatot az eredetitől?

A hamisítványok és az eredeti érszorítók között apró eltéréseket vehetünk észre. Ezek főként a gyártási folyamatokból eredő minőségi hibák. Fontos észben tartani, hogy a másolatok is különböző gyártóktól származhatnak, így más és más eltéréseket figyelhetünk meg rajtuk. Illetve ezek a gyártók is folyamatosan változtatnak a termékeken, ahogy a C-A-T-nek új generációi jelennek meg, ugyanúgy hamisítványok is változhatnak.

Emellett pedig sok termék szinte a megszólalásig hasonlít az eredeti érszorítókra, így nehéz észrevenni a különbségeket. Ennek ellenére ne feledjük, hogy a gondos gyártás mellé nem társulnak a megfelelő minőségű alapanyagok. Ami alacsonyabb árat eredményez, azonban sosem lehetünk biztosak benne, hogy a nálunk lévő érszorító krízishelyzetben is megfelelően fog működni.

A legjobb döntés ha olyan megbízható partnertől vásárolunk, ahol fel sem merülhet az esetleges hamisítványok forgalomba kerülése. Ha azonban már meglévő érszorítónkat szeretnénk ellenőrizni akkor a következő dolgokat érdemes megvizsgálnunk:

Eredeti GEN 7 C-A-T

Az eredeti termékeken a szíj vége minden esetben piros, a hátulján pedig fel van tüntetve a termék LOT és NSN számai. A rögzítőszíjon TIME felírat olvasható, ami minden esetben közvetlenül az anyagra van nyomva és nem valamilyen matricás megoldással kerül fel. A szíjak végén található rögzítések alig láthatóak az eredeti érszorítókon, míg a másolatoknál sokkal látványos nyomai lehetnek a hőkezelésnek. A szíjon érdemes megvizsgálni a varrásokat is, az eredeti érszorítókon mindig elsőosztályú munkát végeznek, így a varrásoknak nem szabad foszlani.

A valódi C-A-T-eken minden esetben megtalálhatjuk a C-A-T logót, a gyártó információit, ami biztosítja, hogy a termék be lett vizsgálva. CE jelzést az EU-ban forgalomba hozott termékeken találhatunk. Sajnálatos módon ezek több hamisított termékre is felkerülnek, így jelenlétük magában még nem jelent biztosítékot.

A fentiek szépen megfigyelhetőek a SkinnyMedic alábbi videójában.

A legnagyobb problémát a rögzítőrúd okozhatja és itt a legegyszerűbb tetten érni a hamisítványokat. Az eredeti érszorítókon a műanyag rúd erős műanyagból készült, ami bizonyos szintig rugalmas, minimálisan elhajlik, azonban puszta kézzel szinte lehetetlen eltörni. A hamisítványokon a gyengébb alapanyagnak köszönhetően korántsem ilyen erős a rögzítőrúd anyaga, ezek nagyobb erőbehatásnál elpattanhatnak, törnek.

Nyilvánvalóan senki nem áll neki jó szívvel kettétörni a frissen vásárolt TQ-ját, azonban ha hamisítvánnyal van dolgunk akkor mindenki jobban jár, ha erre nem éles helyzetben derül fény.

Végszó

A fentiekben is láthattuk, hogy bár az utángyártott és az eredeti érszorítók ránézésre nem is különböznek sokban, sajnos minőségben annál nagyobb szakadék lehet közöttük. Feltehetnénk a költői kérdést, hogy megéri-e a valamivel olcsóbb ár, hogy életeket kockáztassunk vele, de a választ úgyis tudjuk. Ha érszorítót vásárolsz vagy hordasz magadnál, akkor mindenképpen ellenőrizd le őket mielőtt még éles helyzetbe kerülnél. Ha pedig még most vásárolnál majd TQ-t, akkor csak megbízható viszonteladótól rendelj!

Mégegyszer, hogy mire figyelj:

– Gyártó adatai, logója, védjegy azonosítók, NSN szám

– CAT logó a rögzítőrúdban

– Gyártási dátum „LOT” nyomat

– CE jelzés EU-ban forgalmazott termék esetén + használati utasításra utaló jel és a kétszeri felhasználásra vonatkozó tiltás szimbóluma

– Zsugorfólia csomagolás

– Használati útmutató és leírás