Idén harmincötödik alkalommal rendezik meg a SWAT Round-Up International versenyt, amin az Egyesült Államok és más országok különleges egységei mérhetik össze tudásukat.

A rendezvény házigazdája a Florida SWAT Association. A szervezet 1986 óta dolgozik azon, hogy elősegítse a különleges alakulatok közötti együttműködést, információ áramlást és egyfajta közösség fenntartását. Ennek jegyében zajlik a SWAT Round-Up is, ahol nem csak a versengésé a szerep. A résztvevő csapatok amellett, hogy összemérik a tudásukat, számos képzésen is részt vehetnek, kapcsolatokat építhetnek ki vagy körbenézhetnek a kitelepült árusok portékái között.

SWAT Round up - 2017

Az idei verseny helyszíne a floridai Oregon, ahol 55 csapat méri majd össze a tudását. A mezőny nagyobb részét floridai és egyesült államokbeli katonai és különleges erők tagjai teszik ki, azonban kilenc külföldi csapat képviseli magát Haiti-től egészen az Egyesült Arab Emirségek-ig.

SWAT Round up

Magyarországról három csapat is részt vesz az idei megmérettetésen. A 2015-ben létrehozott Köztársasági Elnöki Őrség tagjai a tavalyi összesített versenyen egyetlen pont hátránnyal az ezüst érmet tudhatták magukénak, míg a Terrorelhárítási Központ csapata alig pár ponttal lemaradva a dobogó harmadik helyét hódította meg. A harmadik induló csapat az Anti Organized Crime Unit SWAT Hungary, akik egy hivatásos rendvédelmiekből álló 10 fős csapat. Nekik a tavalyi volt az első SWAT Round-Up versenyük, idén pedig újra a mezőnyben üdvözölhetjük őket. Reményeink szerint az ez évi versenyen is hasonlóan szép eredményeket sikerül majd elérniük a srácoknak.

A rendezvény november 12. és 17. között zajlik, ez idő alatt a csapatoknak öt különböző versenyszámban kell összemérni tudásukat, mint például a túszmentés vagy egy bonyolult akadálypálya leküzdése. Emellett több egyéni megmérettetés és képzés is várja majd a versenyzőket.

A verseny ideje alatt folyamatosan frissítjük cikkünket a napi eredményekkel, így érdemes lehet visszanézned hozzánk!

(A képeket Janice Kunitsugu készítette a 2015-ös SWAT Round up-on. All photos copyright Cody Kunitsugu)