Különböző YouTube videókban vagy némelyik Állítólag epizódban találkozhattál már a nagy méretű zselé kockával, amit az emberi test szimulálására használnak. Ez nem más, mint az úgynevezett ballisztikai zselé.

A ballisztikai zselé alapanyagait vízzel összekeverve kaphatjuk meg a ténylegesen használható zselé blokkokat. Ennek állagát és felhasználhatóságát nagyban befolyásolja a hőmérséklet és az elkészített zselé sűrűsége is, így alkalmas különböző típusú lágyszövetek (izmok, zsírszövet, stb) szimulálására is.

Ballisztikai zselé

Rövid történelmi visszatekintés

A ballisztikai zselé megjelenése és felhasználása elsősorban a lőfegyverek teszteléséhez köthető. Nagyon fontos tudni, hogy milyen sebességgel mozog a kilőtt töltény, illetve milyen súlyú és méretű a lövedék, hiszen főként ez a három tényező határozza meg az adott lőszer erősségét. A sebesség mérésére több megoldás is létezik. Először 1960-ban próbálkoztak a ballisztikai zselé használatával. Egészen 1968-ig széles körben alkalmazták tesztelésre, amikor átvette a helyét az úgynevezett ballisztikai inga.

Az 1980-as években azonban áttöréseket értek el. Egy 1985-ös kutatásban kimutatták, hogy a 10%-os arányban bekevert 4 C°-on tartott zselatin blokk a sertés hússal közel megegyező módon reagál a lövedék behatolására. A seb mélységében mindössze 3 %-os, míg az időszakos sebcsatorna alakulásában legfeljebb 8 %-os eltérés mutatkozott.

Ez elég meggyőző eredmény volt ahhoz, hogy a zselé visszanyerje helyét a ballisztikai tesztelés területén.

Lőfegyverek tesztelése

A zselé képes nagy pontossággal reprezentálni a lövedékek által ejtett sebeket. Korábban főként állati húst (leginkább házi sertést) használtak erre a célra, azonban a ballisztikai zselé egy egyszerűbb, pontosabban értékelhető, olcsóbb és etikusabb megoldást jelent.

Nagy előnye, hogy pontos képet ad a lövedék teljes útjáról. Egy lőtt sebnél megkülönböztetjük a maradandó és az időszakos sebcsatornát. Előbbi az átszakított szövetről, míg utóbbi a mozgási energia elnyelésekor összenyomódó, közvetve roncsolódó szövetekről nyújt fontos információkat. A zselében mindkét tényezőt nyomon követhetjük és megfigyelhetjük. Ez nem csak a különböző fegyverek tesztelésénél lehet hasznos, a lőtt sebek kezeléséhez és ellátásához is fontos információkhoz juthatunk egy-egy lőszer típussal kapcsolatban.

Bár jelenleg ez a módszer adja a legjobb, legkönnyebben értelmezhető képet a lőtt sebekről, megvannak a maga hiányosságai is. Érdemes észben tartani, hogy a zselé blokk egy homogén anyag, míg az emberi vagy állati testekről, szövetekről ez nem mondható el. A zseléből hiányoznak az erek, inak, puhább zsírszövetek, csontok és belső szervek, melyek valamelyest mind befolyásolják a lövedék útját.

Ballisztikai zselé teszt

Laboratóriumi környezetben, amikor hajszálpontos, megismételhető mérésekre van szükség, egy-egy zselé blokk csak egyetlen lövés tesztelésére alkalmas. Emiatt a ballisztikai zselé használata körülményes és drága megoldás lehet.

A másik érdekes kérdés, hogy a kapott eredményeket hogyan interpretáljuk. A töltény zselében megtett útját értelmeznünk kell emberi szövetek tekintetében is, ami nem minden esetben mutat 100 %-os egyezést. Éppen ezért a ballisztikai vizsgálatok során sokszor többféle, eltérő sűrűségű zselétömböt is használnak egy-egy lőszer teszteléséhez. Ezzel modellezni tudják az emberi test különböző területeinek átlagos sűrűségét, vagyis hogy egy adott testtáj vagy testrész milyen arányban tartalmaz izom-zsír-csont és egyéb szöveteket.

Ballisztikai zselé az orvoslásban és a tervezésben

Nem csak a lőtt sebek ellátásának terén lehet hasznos a lágyszövetek szimulálása, de akár műtétek, bonyolultabb orvosi eljárások oktatásánál és begyakorlásánál is nagy segítséget jelenthetnek a különböző preparátumok. A ballisztikai zselé alkalmas lehet a sérülések modellezésére különböző bukósisakok, autók és hasonló termékek tesztelésénél, ahol az emberi test viselkedését, roncsolódását élethűen kell szimulálni .

A zselében elhelyezett állati csontok, üvegszálból készült, csontok és porcok szimulálására szolgáló kellékek, mesterséges szervek és más eszközök tovább növelik a modellezés élethűségét és pontosságát.

Hagyományőrzés és történelmi kutatás

Hamár fegyverekről van szó, vonatkoztassunk el kicsit a pisztolyoktól és puskáktól. Mi lenne ha szeretnénk reprodukálni, mi történhetett egy csatabárd és egy emberi fej találkozásakor? A ballisztikai zselé felhasználásával készült modellek tökéletesen alkalmasak erre. Nem csak történészek, de hagyományőrző körök vagy akár lelkes amatőrök is jó hasznát vehetik.

Legyen szó egy nyílvesszőről, kardról vagy akár egy pillangókésről, a zselé kiválóan szimulálja az emberi testet, különös tekintettel a lágyszövetekre.

Mi másra használható még a ballisztikai zselé?

A fegyverek, lőszerek és más eszközök vagy külső hatások által okozott sérülések modellezése, tesztelése nagyon hasznos és fontos. Viszont a legtöbb száraz, tudományos dolognak van valamilyen szórakoztatóbb, érdekesebb felhasználási módja is. Nincs ez másképp a ballisztikai zselével sem.

Nem véletlenül említettem írásunk elején az Állítólag csapatát, ugyanis a méltán híres sorozatban több alkalommal is használták a ballisztikai zselét különböző mítoszok megcáfolására. Ennek segítségével tesztelték, hogy valóban felrobbanhatnak-e a szilikon mell implantátumok extrém magasságban, meg lehet-e ölni valakit egy megfelelő erősséggel elhajított papírkártya segítségével, vagy hogy tényleg lefejezhet-e valakit egy mennyezeti ventilátor. A ballisztikai zselé annyira összekapcsolódott az Állítólag tévéműsorával, hogy a srácok külön időt szenteltek a zselé bemutatására!

Más ismeretterjesztő műsorok is előszeretettel alkalmazzák a ballisztikai zselét, hiszen olcsó és egyszerű módja az emberi szövetek szimulálásának. Érdemes megemlíteni a Rettegett harcosok című amerikai dokumentumfilm sorozatot, ahol egészen összetett – csontokkal és belsőszervekkel kiegészített – bábukat használtak fel az egyes fegyverek és harcnemek bemutatásához.

Ballisztikai zselé bábu

Némelyik hasonló kísérletet akár otthon is kipróbálhatod, hiszen a ballisztikai zselé könnyedén és viszonylag olcsón beszerezhető akárki számára. Láthatjuk, hogy felhasználásának szinte csak a képzelet szab határt, így érdekes kiegészítője lehet egy fizikaórának is, de akár az otthoni légfegyverünket is tesztelhetjük a segítségével. Vagy kipróbálhatod rajta az általad barkácsolt automata ceruza kilövőt. Mert miért is ne?