A készletek rendszerezése és megfelelő azonosítása elengedhetetlen minden szervezet számára. A különböző országok közötti egységes jelölések használata pedig nem csak ellenőrizhetőbbé teszi a felszerelések útját, de magát a logisztikát is egyszerűbbé teszi. Erre szolgál az NSN azonosító (NATO Stock Number), ami a NATO által rendszeresített készletszám.

Minden olyan termék megkaphatja ezt az azonosítót, melyet valamely NATO ország hadseregénél használnak. Legyen szó valamilyen fegyverről vagy akár egy csavaralátétről. A NATO készletszámmal ellátott termékek legnagyobb előnye, hogy ezek minden esetben bevizsgáltak és átmentek valamely NATO bevizsgáláson. Ha egy adott felszerelésnél bizonytalanok lennénk, jó kiindulási alap lehet, ha megnézzük, hogy rendelkezik-e NSN azonosítóval. Ennek az azonosítónak a segítségével számos információt megtudhatunk a termékről és annak gyártójáról is.

Címke NSN azonosítóval

Kép forrása

 

Az NSN elődjének az amerikai FSN (Federal Stock Number) tekinthető, ami egy 11 számjegyből álló kód volt. Ez 1974-ben bővült egy kétjegyű ország azonosítóval, ami azt az államot jelöli, ahol először vették leltárba a tárgyat. Ez a legtöbb esetben egyúttal a származási helyet is elárulja. Nézzük meg azt is, hogy mit jelöl a többi számjegy!

Az NSN azonosító felépítése

A NATO készletszám összesen 13 számjegyből áll, amiből az első négy az adott tárgy típusát jelzi, például gránátok (1330) vagy katonai vegyszerek (1365). Ezután következik a már említett kétjegyű ország azonosító. A rendszerben nem csak a 28 NATO tagállam kapott helyet, hanem a további 37 NATO által támogatott ország is rendelkezik saját kóddal. Az utolsó hét számjegy magának a terméknek az azonosító kódja. Ez kezdetben csak számjegyeket tartalmazott, azonban a az első számjegy hamarosan alfanumerikussá vállt. 2000-re már a C-betűvel kezdődő NSN azonosítókat kezdték el használni. Az ország azonosító és az utolsó hét számjegy együttese adja az NIIN-t (National Item Identification Number).

NATO Stock Number

A rendszerezést úgynevezett NIIN katalógusok könnyítik meg. Erre szükség is van, hiszen a NATO által összeállítót „mester” katalógus több mint 16 millió különböző NIIN azonosítót tartalmaz.

Az NSN számmal való visszaélés igen komoly vétség. Gyakorta találkozunk aprólékosan lemásolt termékekkel, amiről korábban már itt írtunk, de valahogy az NSN azonosító sosem kerül a termékre. Még ha az eredeti gyártó logója is pixelre pontosan stimmel, de van amivel a hamisítók sem mernek játszani.