A lenti jelenetet meglátva akár azt is gondolhatnánk, hogy a Star Wars egy újabb epizódjának forgatásáról szivárogtak ki képek, azonban korántsem ez a helyzet. A Fedayeen Saddam tagjaihoz van szerencsénk, akik brutalitásuk mellett sajátos sisakjukról híresültek el.

A Fedayeen Saddam egyik tagja

Mi az a Fedayeen Saddam?

Szaddám Huszein iraki diktátor személyes milíciája a Fedayeen, amit 1995-ben hívott életre Szaddám legidősebb fia, Uday.  Egy évvel később azonban el is veszítette az alakulat irányítását, mert apja engedélye nélkül használta fel őket.

A becsélesek szerint megalakulásakor a szervezet 10-15 ezer főt tudhatott a soraiban. Főként fiatal, állástalan férfiakból állt, akiknek nem igazán volt más lehetőségük a kitörésre; itt azonban jobban megfizették őket, mint a hivatásos hadsereg tagjait és könnyedén érezhették úgy, hogy valódi hatalom van a kezükben. Így nem meglepő, hogy végletekig hűségesek voltak a Száddám-rezsimhez.  A Fedayeen szó arabul annyit tesz, hogy az „áldozat emberei”.

Száddám Huszein félkatonai szervezete inkább helyi rendfenntartó erőként működött, mintsem hadseregként. Tagjai –akik sokszor még a 18 éves kort sem érték el – nem kaptak valódi katonai kiképzést, a fegyverzetük pedig gépkarabélyokból, gránátvetőkből állt. A 2003-as iraki invázió idején a Fedayeen méretét 30-40 ezer főre becsülték.

Sajnos nem a Darth Vader nagyúréhoz hasonló sisakjuk az egyetlen, ami az erő sötét oldalához kapcsolja őket. A Szaddám-rezsim legbrutálisabb akciói közül sokat köthetünk a Fedayeen tagjaihoz. Kegyetlen nyilvános kivégzéseket és gyilkosságokat. A Pentagon jelentése szerint sokszor voltak jelen felügyelőként a hadsereg tagjai között is, hogy megöljék azokat a katonákat, akik a megadást támogatták.

De miért hordták Darth Vader sisakját?

A legenda szerint tényleg Darth Vaderről mintázták a Fedayeen sisakjait. Száddám fia, Uday nagy rajongója volt a Star Wars sorozatnak, így nem csoda, hogy személyes milíciájának egyenruhájához a sith nagyúr öltözetét használta inspirációnak. A sisak mellet a haderő tagjai csupa fekete egyenruhát viseltek, ami semmilyen szempontból nem volt praktikus az iraki időjárást figyelembe véve, azonban tovább erősítette a Fedayeen harcosainak kegyetlen hírét.

Fedayeen sisak

Maga a sisak ballisztikai szövetből készült, azonban a kevlárnál jóval gyengébb anyagból, így meglehetősen gyenge védelmet jelentett. Az iraki invázió során sokat megsemmisítettek belőlük, azonban jó néhány sisak került az Államokba is. Ezeket jó pénzért lehetett beszerezni a különböző aukciós oldalakon, aminek eredményeként hamarosan megjelentek az utángyártott példányok is. Ezekről a másolatokról és az eredeti sisakokról itt találhatsz több képet, ha pedig a Fedayeen Saddamról olvasnál még, akkor a New York Times összefoglalóját ajánlanám kiindulásnak.