Részt vettél egy taktikai sérült ellátó kurzuson, alaposan körülnéztél a neten, elolvastad az összes érszorítókról szóló cikkünket és végre meghoztad a döntést, hogy veszel egy érszorítót? A legkirályabb vagy! Egyike vagy azon keveseknek, akik megbecsülik annyira az embertársaik életét, hogy felkészültek legyenek és ne nézzék végig, ahogy valaki elvérzik mellettük. Ahogy már mondtam, a legkirályabb vagy! Már csak az van hátra, hogy megvásárold életed első érszorítóját, ugye? Akkor had állítsalak meg egy pár szó erejéig.

Miért van ennyi különféle érszorító?

Azt mindketten beláthatjuk, hogy az érszorítók alapvető működési elve nem túl bonyolult. Ha jobban megnézzük akkor igazándiból a felépítésük sem rejt magában annyira sok meglepetést. Így aztán felmerülhet a kérdés, hogy miért van ennyiféle különböző modell. A válasz két részből tevődik össze.

Az egyik válaszunk a pénz és a katonai beszerzések. A világ minden táján jellemző ez a dolog, de a példa kedvéért nézzük most az Egyesült Államokat. Ha az Amerikai Haditengerészetnél rendszeresítenek egy eszközt, mondjuk egy érszorítót, az a gyártó számára hatalmas profitot jelent. Ha minden gyártó ugyanolyan érszorítókat dobna a piacra, akkor semmivel nem lennének jobbak a konkurenciánál. Emiatt a cégek folyamatosan megpróbálnak újításokat, fejlesztéseket eszközölni, amivel a termékeik jobbak lesznek a versenytársakénál. Igen, még egy olyan alapvető eszköz esetében is, mint az érszorító!

Terepen is bizonyított érszorító

Természetesen ezek a fejlesztések nem csak a pénzről szólnak. Ezzel pedig el is érkeztünk a válaszunk második feléhez. A katonai eszközök gyártása az egyik leggyorsabban fejlődő iparág, hiszen itt ténylegesen élet halál kérdése, hogy a felszerelésünk naprakész és tökéletes legyen. Emiatt az érszorítók használatáról is folyamatosan újabb és újabb tapasztalatok, kutatások, eredmények és tanulmányok érkeznek a gyártókhoz, akik ezek alapján próbálják meg tovább tökéletesíteni a termékeiket. Gyorsabban, effektívebben és biztonságosabb használható érszorítókkal látnak el bennünket.

A következő kérdésünk pedig jogosan lehet az, hogy akkor most melyik modellt vásároljuk meg. Erre a legegyszerűbb válasz talán az, hogy azt, amelyik számtalan alkalommal állta ki a próbát, nem csak laboratóriumban, de terepen is. Ezek pedig jelenleg a C-A-T és a SOFTT-W érszorítók!

Mitől jó egy érszorító?

Ahhoz, hogy meghatározzuk, hogy egy érszorító tényleg jól működik-e több szempontot is figyelembe kell venni. A különböző jelentések alapján ökölszabályként elmondhatjuk, hogy az érszorító legyen legalább 2,5 cm széles. Az ennél vékonyabb szalagok neurovaszkuláris problémákat okozhatnak. A rugalmasabb anyagból készült érszorítók sem megfelelőek, mert könnyen túlszorítóhatóak, használatukkor nagy a veszélye a szövetek rongálódásának. A csörlős megoldás, amit például a C-A-T érszorítóknál is láthatunk, jelentősen csökkenti ezt a kockázatot.

Nagyon fontos dolog, hogy az érszorítót könnyű legyen felhelyezni. Ennek az az oka, hogy ha éles szituációban kell használnod, akkor a krízis hatására sokkal nehezebb dolgod lesz, mint amikor a tanfolyamon gyakoroltál. Szóval sokat segít, ha a felhelyezés kő egyszerű, az érszorító pedig nem csúszik akkor sem, ha minden csupa vér. Gyakori elvárás az is, hogy egy kézzel fel lehessen helyezni és meg lehessen húzni őket, hiszen az is előfordulhat, hogy saját magadat kell majd ellátnod.

Sérült ellátása érszorítóval

Ha azt hiszed, hogy miután sikeresen alkalmaztad az érszorítót hátradőlhetsz és pihenhetsz, akkor tévedsz. Sokszor előfordul ugyanis, hogy a TQ-t újra kell húzni. Az összeszorított szövetek mérete változhat, ami esetleg újra utat adhat a vérnek. Ilyenkor különösen fontos, hogy anélkül újra tudd húzni, hogy levennéd azt a végtagról.

Láthatod, hogy nem egyszerű a dolog. Ha te is olyan vagy, mint én és nem szeretsz túl sokat feleslegesen dolgozni, plusz nincs otthon egy kiválóan működő kutatóközpontod a garázsban, akkor a következőket tudom javasolni: nézd meg a tanúsítványokat. A szabványok lényege éppen az, hogy ne neked kelljen kísérletezgetned ezekkel a dolgokkal. Ha egy adott termék széles körben és megbízható, független kutatóközpontok által elismert, terepen is jól teljesített és rendelkezik a megfelelő tanúsítványokkal, akkor neked már nem kell váráslás előtt méréseket végezned rajta. Ezzel nem csak időt spórolsz, de egészen biztos, hogy kiváló minőségű érszorítót fogsz vásárolni.

A következő táblázat segítségével összehasonlíthatod azokat az érszorítókat, amikkel a leggyakrabban találkozhatsz.

Érszorítók összehasonlítása

Én házilag is tudok érszorítót készíteni, az akkor nem elég jó?

Had válaszoljam meg ezt a kérdést is röviden. Nem.

Számtalan kutatás és jelentés bizonyítja, hogy nem csak a felhelyezésük nehézkes, de kisebb hatékonysággal működnek, az újbóli megszorításuk kockázatos és egy rosszul felhelyezett vagy összerakott érszorító alkalmatosság könnyedén maradandó sérülésekhez vagy akár a végtag elveszítéséhez is vezethet.

Improvizált érszorító

A rögtönzött érszorítók csak és kizárólag olyan helyzetben jelentenek valódi alternatívát, amikor abszolút semmilyen más lehetőséged nincs. És akkor is erősen javasolt némi hozzáértés, mielőtt véletlenül valakinek amputáltatod az egyik végtagját. És mielőtt félreértenénk egymást: az abszolút semmilyen más lehetőséged nincs alatt nem azt értem, hogy drágának találtad a gyári verziót vagy lusta voltál egyet vásárolni, esetleg éppen otthon felejtetted a fiókban. Arra gondolok, amikor már elhasználtad a táskádban található mindkettő C-A-T érszorítót és a harmadik sérült számára már nem maradt más megoldásod.

Ha viszont tényleg beüt a katasztrófa és mégis érszorítót kell barkácsolnod és tudod is, hogy mit csinálsz, akkor a világért se állítson meg téged semmi! Ahogy már említettem: a legkirályabb vagy!

Láttam olcsóbb érszorítót is a neten, az jó lehet?

Tudom-tudom, én is találkoztam már olyan termékkel, ami feleannyiba került mint mondjuk egy hetedik generációs C-A-T. Sőt, láttam már C-A-T-et is féláron! Elsőként mindig győződjünk azért meg róla, hogy nem hamisítvánnyal van-e dolgunk. Ha ezzel megvoltunk, akkor egy nagyon egyszerű tesztet tudok javasolni, ami segíthet eldönteni, hogy érdemes-e az olcsóbb, de tanúsítvánnyal nem rendelkező érszorítót vásárolnod.

Állj fel a képernyőtől, keresd meg a hozzád legközelebb eső személyt. Most nézz mélyen a szemébe és kérdezd meg magadtól: „Többet ér az a párezer forint, amit az érszorítón megspórolhatok, mint ennek az embernek az élete?”

 

[FORRÁS]