Akinek a munkája, hobbija vagy egészsége miatt gyakran kell hosszabb ideig szemüveget hordania, biztosan találkozott már a párásodás problémájával.

Az, hogy mennyire párásodunk, sok dologtól függ. A hőmérséklet, az izzadás, a szemüveg állapota, de még az arc formája és anatómiája is szerepet játszik abban, mekkora eséllyel úszunk meg egy-egy napot pára nélkül.

Páramentes szemüvegek

A komoly védőszemüveg gyártók hamar felismerték, mekkora problémát jelentenek a párásodó szemüvegek akár egy üzemben vagy gyárban, akár a rendőrök és katonák számára a terepen.

Mostanra minden nagyobb gyártó valamilyen párásodásgátló bevonattal látja el a szemüvegek lencséjét, sok esetben azt állítva, hogy a termékek teljesen párásodás mentesek. Ez a legtöbb esetben csak marketinghúzás, viszont az eddigi tapasztalatok alapján az Edge Tactical promóciós videója az általuk használt Vapor Shield technológiáról nagyon is komolyan vehető!

Sajnos a sok esetben megtévesztő marketing miatt egyre nehezebben bízunk egy-egy ilyen videóban, ahogy egy Edge Tactical szemüvegével nagyon is elégedett barátom megfogalmazta: „Én mindenkinek ajánlom, de nem hisznek nekem.

Szerencsére akkor is akad néhány trükk amivel csökkentheted a párásodást, ha épp a Te szemüveged mégis elkezdene párásodni.

Megelőzés

A párát minden esetben a vízgőz kicsapódása okozza, ez ellen kell védekeznünk.

A párásodás hamarabb jelentkezik, ha a szemüveget magasra toljuk, ezzel „zárt teret” hozunk létre az arcunk és a szemüveg lencséje között. A megrekedt levegőből egyrészt hamarabb kezd el kicsapódni a víz, másrészt az izzadás és a könnyezés folyamatosan növeli az ide szorult levegő nedvességtartalmát. Amikor ezek már nem tudnak elpárologni, azonnal megjelenik a pára. Húzzuk kicsivel lejjebb a szemüveget az orrunkon, ezzel biztosítjuk a szellőzést és a párás levegő távozását.

Vigyázzunk a szemüvegünkre, és tartsuk tisztán azt. A pára először a porszemcséken és más szennyeződéseken, illetve a mikrokarcokban  képződik, a folyamat ezután láncreakció szerűen pillanatok alatt szétterjed. A szemüvegünk bizonyos részei hamarabb bepárásodhatnak, mint a lencse többi része, mivel a lencse nem mindenhol egyformán karcolódik tárolás és hordás közben.

Használhatunk párásodásgátló kenőcsöket (ezek „népi” megfelelői a folyékony szappan, sampon, és más mosó-mosogató szerek), amik vékony réteget képeznek a lencsén. Az ilyen vegyületeken nehezebben keletkezik pára, mivel nagyobb felületi feszültség szükséges ahhoz, hogy a nedvesség megtapadjon a lencsén. Ilyen termék például a CatCrap. Ez jelenleg itthon sajnos nem kapható, de hasonló termékeket beszerezhetünk a túraboltokban.

Konklúzió

Ha te is azok közé tartozol, akik rendszeresen küzdenek a párásodó szemüveggel, mindenképp érdemes kipróbálnod a fent leírt apró praktikákat. Ezek persze nem nyújtanak tökéletes megoldást, de sokat segítenek a problémán.

Ha viszont szeretnél egyszerűen és olcsón biztosra menni, sok Edge szemüveget használó barátom és ismerősöm tapasztalata alapján bátran ajánlom, hogy próbálj ki például egy Dragon Fire-et. Ha Te is elégedett vagy vele, felpróbálhatsz például egy Hamel-t is, ami ugyanúgy megkapta a Vapor Shield-et, de stílusos napszemüveg fazont kapott. Ráadásul minden Edge Tactical szemüveg katonai és rendvédelmi felhasználásra is alkalmas, hiszen rendelkeznek minden szükséges ballisztikai és optikai szabvánnyal!