A második teszt: csirkés tészta

Ígéretünkhöz híven a Tactical Foodpack-el kapcsolatban, egy „hideg vizes” teszttel és egy összehasonlítással folytatjuk. Az előzőtől eltérően most a „Tészta és Csirke” fogást próbáltuk ki. Jelenleg az észt gyártó oldalán 14 féle fogás található, és egy egy napos illetve két napos csomag. Árulnak még melegítő tasakot is, ami gyanítom az MRE-s melegítő elvén működik. A zacskó hátoldalán olvasható az összetevők listája, a használati útmutató, az eltarthatóság és egy kalória táblázat is. A csomag dupla falú, vastag anyagból készült. Az eddigi fejadagokkal összehasonlítva jóval erősebbnek tűnik.

Összetevők

Az összetevőkre azért figyeltem fel korábban, mert az MRE-vel összehasonlítva a következőből áll: tészta (45%, búzából), sült csirke (15%), ázsiai fűszerek, répa, tejszín(?),kókusz tej, víz,petrezselyem, só és fűszerek. Érdemes összehasonlítani az MRE átlagos 14 soros összetevő listájával. Nem vagyok dietetikus, de ami igazán számít abban sokkal jobban teljesít a tactical foodpack. A 125 grammjában 27 gramm zsír ebből 18 gramm telített, 50 gramm szénhidrát és 26 gramm fehérje található. Egy találomra kiválasztott MRE főétel 227 grammjában 21 gramm zsír ebből 8 gramm telített, 16 gramm szénhidrát és 8 gramm fehérje található, nem beszélve arról, hogy míg az előbbi 572 kalóriát tartalmaz addig az utóbbi 280-at. A vákuumzáras csomagolást könnyű nyitni, mivel mindkét oldalon perforálva van. Ezután lehet a simítózárhoz hozzáférni ami jó minőségű, és ezért kellően jó záródást biztosít.

Íz és állag

Az étel száraz állapotában is jól nézett ki. Jól kivehetőek a zöldség darabok és a hús is. Megjegyzem így száraz állapotában is lehet ropogtatni. 300 ml hideg vizet adtunk hozzá, és megpróbáltuk jól elkeverni, illetve folyamatosan keverni, hogy az étel minden része érintkezzen a folyadékkal. Noha nem nyomkodtam vagy dobáltam volna, de a simítózár bőven megtartotta a vízzel felöntött ételt, sőt később még egy zsákban sem nyílt ki.

A hideg víztől az étel megszívta magát, azért távolról sem puhult úgy meg, mint a meleg vagy forró víz használata esetén. Kivehető volt itt is az összetevők íze, de leginkább a hideg tésztás csirkére hasonlított. Részemről mindenképpen a forró víz használatát preferálom a foodpack ételeknél. Persze hidegen is fogyasztható, de ebben a formájában a hideg MRE alatt teljesít. Bár legalább nincs műanyag íze.

Összefoglaló

Mindenesetre ha a gyakorlatban vetem össze őket, akkor ez kisebb, jobban telített és kevésbé voltam éhes utána mint egy teljes MRE menü után, viszont az elkészítése a vízmelegítés miatt körülményesebb. Persze felmerülhet még a változatosság kérdése, de egy MRE árában simán benne van egy fogás ebből, és még ki lehet egészíteni energia szeletekkel. Mindent összefoglalva ami tetszett benne az íze, a kalória mennyiség, az erős csomagolás, a műanyag mellék íz hiánya, a kalória/súly és az összetevők listája. Hátránynak említeném a méretet, az árát, a forróvíz szükségességét és, hogy egyetlen főételt tartalmaz a tactical foodpack

Szerző: Combat Gear Blog
Eredeti cikk: http://combatgear.blog.hu/2017/05/03/tactical_foodpack_noodles_and_chicken