A Terrorelhárítási Központ (TEK) idén is megrendezi a BUDO- és Küzdősportgálát.

A BUDO- és Küzdősportgála időpontja: 2017. november 18. (szombat)

Helyszíne: BOK Sportcsarnok (volt SYMA csarnok) – Budapest XIV., Dózsa György út 1.

Program:

Megnyitó 09:00 órától

Selejtezők 10:00 órától

Döntők és bemutatók 17:00 órától

November 18-án a BOK csarnokban az ország egész területéről érkező egyenruhások – a BM rendészeti szervei, az Országgyűlési Őrség, a NAV, a Magyar Honvédség és az Országos Mentőszolgálat sportolói – küzdenek meg egymással különböző stílusban (K-1, WKF karate, kyokushin karate, grappling, judo).

A sportesemény középpontjában a magyar RENDŐR áll. Jól reprezentálja a magyar rendészeti szervek munkatársainak küzdőképességét, kitartását és önuralmát. A csarnokban tájékoztató és toborzó pontok lesznek, ahol az MH, a KR és az OMSZ munkatársai fogadják a kíváncsiskodókat.

A BM karate verseny rendezése öt évvel ezelőtt került a TEK kezébe (2012-ben volt az első) és a vezetők úgy gondolták, ez a rendezvény megérdemli, hogy magasabb szintre emeljék. (Sajnos a migrációs helyzet okozta feladatok miatt 2015-ben elmaradt, most 5. alkalommal rendezi a TEK.)

Korábban csak szűk rendőri berkekben zajlottak a megmérettetések, de ezek a meccsek magas színvonalúak, bármilyen civil gálán megállnák a helyüket, ezért tette a TEK vezetése nyilvánossá a rendezvényt, hogy ezeket a kiváló mérkőzéseket mindenki láthassa, aki érdeklődik a küzdősportok iránt.

Ha az ember bajban van, tűzoltó, rendőr, vagy mentős siet a segítségére – ezek legjobbjai küzdenek egymással 18-án szombaton. Ez egy remek lehetőség arra, hogy a különböző területeken dolgozó katonák, rendőrök, tűzoltók kicsit közelebb kerüljenek egymáshoz és tovább mélyítsék szakmai és emberi kapcsolataikat.

A versenyen látható küzdősportok a TEK műveleti és személyvédelmi állomány kiképzésének fontos elemei, a megalakulás óta nagy hangsúlyt fektet rá a TEK vezetése a közelharc képzés során. A mindennapos képzés és „karbantartás” a TEK-nél elengedhetetlen része és feltétele a sikeres munkának, és más rendvédelmi szervnél is szükséges és előnyös.

Díszvendég: Alexey Ignashov (a „Vörös Skorpió”)

Hagyomány, hogy a TEK a gálára elhozza a küzdősport világának legnagyobb alakjait: így érkezett korábban hazánkba korábban „a Holland Favágó” Peter Aerts, a „Torony” Semmy Schilt, vagy Royce Gracie. Az idei rendezvény díszvendége a többszörös thai-boksz világbajnok, a belarusz küzdősport legenda, Alexey Ignashov (a „Vörös Skorpió”) lesz, aki a versenyt megelőzően indulók felkészülését egy közös tréninggel is segíti. Az edzés helyszínét a TEK biztosítja, de azon minden versenyző részt vehet. A verseny hazai díszvendégei a magyar küzdősport legendái. Soha vissza nem térő alkalom a budo szerelmeseinek olyan legendákat látni személyesen, akik meghonosították Magyarországon a harcművészeteket.

Elfogadta a TEK meghívását az orosz speciális alakulat, az Alpha csoport. Az orosz terrorelhárítók is érdekes rendvédelmi közelharc bemutatóval készülnek.

Programok

A TEK küzdősportgála selejtezői reggel 9.00-kor, a döntők 17.00-kor kezdődnek, melyek között látványos harcművészeti bemutatók szórakoztatják a közönséget. A napot egy „presztízs-fight” zárja a ringben. A hazai küzdősport kiválóságának, Görbics Gábor profi K1 világbajnoknak ukrán ellenféllel szemben szurkolhat a hazai közönség. A gála keretében a szervezők sihan Antal Jánosra, a magyar karate egyik meghonosítójára, alapító nagymesterére emlékeznek, aki idén februárban hunyt el, életének 79. évében, hosszú, súlyos betegség után.

A gála, illetve a verseny mindenki számára nyitott, sőt, az egész család számára kikapcsolódást nyújtó szombati program lesz, a nap folyamán küzdősportokkal kapcsolatos kiállítás és vásár is várja az érdeklődőket.

A rendezvénnyel nemes célt is szolgálhatunk. A belépés idén is ingyenes lesz, de a látogatók adományaikkal a Bethesda Gyermekkórházat támogathatják. Az összegyűlt támogatást a gyógyítás minél jobb feltételeinek megteremtésére (eszközök és műszerek beszerzésére, felújításokra) használja fel a kórház.

A program fővédnökei

Dr. Pintér Sándor Belügyminiszter

Dr. Simicskó István Honvédelmi Miniszter

Társfővédnökök:

Dr. Mészáros János MOB tag, Magyar Karate Szakszövetség elnöke

Galambos Péter  Magyar Kick-Box Szakszövetség elnöke

Védnökök:

Hajdu János r. vezérőrnagy, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója

Bodnár Zsolt r. dandártábornok, a Terrorelhárítási Központ főigazgató-helyettese

Vincze P. Márton ORFK ROKK vezetője, a Magyar Rendészeti Sportszövetség elnöke

A verseny hazai díszvendégei:

Biró György             4 Dan, Shotokan karate

Furkó Kálmán          7 Dan, a Kyokushin karate hazai meghonosítója, nyá. h. ezredes

Gyebnár Ferenc      7 Dan, Judo

Kecskés Sándor      5 Dan, a Shotokan karate hazai meghonosítója

Kelemen István      10 Dan, a Kelemen-ryu Ju Jitsu alapítója

Rehák György          a Thai-box hazai meghonosítója

Vadadi Kornél          1 Dan, a Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetség alapító tagja