Bár nem egy friss történetről van szó, mégis szeretném figyelmetekbe ajánlani a Velcro „Don’t say Velcro” (Ne mondd, hogy Velcro) kampányát. Hogy ez miért fontos számunkra, arra mindjárt kitérek, előbb azonban nézzük meg gyorsan, hogy miről is van szó pontosan. Miért ne akarná egy cég, hogy az ő márkáját emlegessük?

Az egész dolog 1941-ben kezdődött, amikor egy svájci mérnök, George de Mestral sétálni indult és egy bogáncs akadt a ruhájába. Hősünk a galád gaztól megihletve feltalálta a tépőzárat, amit 1955-ben szabadalmaztatott Velcro márkanév alatt. A név a francia velour (bársony) és crochet (kampó) szavakból származik.

Találmánya hatalmas sikert aratott. Olyan remekül mentek a dolgok, hogy a tépőzár elterjedésével együtt a termékkel összeforrt a márkanév is, így angol nyelvterületen sokszor csak úgy hivatkoznak a tépőzárra, mint velcro. Eredetileg hook and loop lenne a neve, azonban a velcro shoes kifejezést például gond nélkül használják mindenféle tépőzáras cipőre, függetlenül attól, hogy az azon található tépőzárat a Velcro cég gyártotta-e vagy sem.

Nem velcro, hanem hook and loop!

A cég tavaly ősszel megelégelte a dolgot és egy vicces hangvételű kampánnyal próbálta meg felhívni az emberek figyelmét, hogy a tépőzár az igenis tépőzár. Először egy YouTube videóval jelentkeztek, melyben a cég ügyvédei énekelnek nekünk a márkanevek védelmének fontosságáról. Mutatom:

A videó vegyes fogadtatásban részesült: szerintem vicces és jól eltalált darab, de vannak, akik szerint kicsit erőltetett a dolog. A beérkezett kommentek és twitteres reakciók alapján a cég marketing és jogi osztálya tovább ütötte a vasat, és egy válaszvideóval álltak elő:

Felkerült közben a weboldalukra egy aloldal is, ahol összefoglalják a dolgot a kevésbé muzikális vásárlók számára. Egy rövid teszt segítségével azt is kiderítheted, Te vajon jól használod-e a velcro szót. A tesztet ITT érhetitek el.

Miért fontos ez egyáltalán?

Egyrészről ez nyilván egy vicceskedő marketing kampány, amitől senki nem várja, hogy egy csapásra kicserélje az emberek szókincsében a velcro-t hook and loop-ra. Másrészről viszont maga a probléma, amit feszeget nagyon is valós. Azok a márkanevek, amik bekerülnek a hétköznapi szóhasználatba és kvázi helyettesítik az adott termék valódi nevét, könnyedén veszíthetnek értékükből. Ha ugyanis minden tépőzárra a velcro kifejezést használjuk, akkor nem feltétlenül tudunk majd különbséget tenni egy kifejezetten jó minőségű Velcro rögzítést tartalmazó termék, és egy gagyi kínai tépőzárat tartalmazó cipő között. Ez nem tesz jót sem az adott márka megítélésének, sem pedig a vásárlóknak, akik így nehezebben találják meg a valóban minőségi termékeket. Ha még nem olvastad, akkor nézz rá az anyagminőségről szóló cikkünkre is, ahol bővebben beszélek arról miért is fontos mindez.

Dehát én tépőzárnak hívom

Természetesen a velcro problémáját kicsit nehezebb átlátni, hiszen magyarul rendes fogyasztóhoz méltó módon tépőzárnak hívjuk a tépőzárat. Ha azonban azt gondolod, ez az egész hercehurca csak az angolokat érinti, hadd hozzak neked néhány példát, amik számodra is ismerősek lehetnek!

A Ping-Pong például egy 1901-ben bejegyzett asztalitenisz termékeket forgalmazó márka. A Jacuzzi cég nem csak pezsgőfürdőket, hanem matracokat és wcket is forgalmaz. Az ételhordó ételhordó és nem Tupperware. A frizbi csak akkor frizbi,a hullahopp pedig csak akkor hullahopp, ha a WHAM-O cég gyártotta. Jet-Ski-t csak a Kawasaki kínálatában találsz. Amikor legközelebb azt mondod Plexi, gondolj arra, milyen szép kifejezés a polimetil-metakrilát vagy az akrilüveg. És persze a Post-it néven emlegetett ragasztós jegyzetpapírt se felejtsük el, de a listát még sokáig folytathatnánk.

Angol nyelvterületről is van azért néhány érdekesség, amit érdemes megemlíteni. A taser-ként emlegetett sokkoló például a Thomas A. Swift’s Electric Rifle rövidítése. A Band-Aid is egy márka, nem a ragtapasz valódi neve. A „xeroxing” kifejezés valószínűleg örökre beleégett az emberek fejébe a fénymásolás szinonimájaként. A leghíresebb hasonló eset pedig talán a Bubble Wrap, ami az itthon is használt buborékfólia eredeti gyártójának jegyzett védjegye.

Most, hogy ezeket tisztáztuk: érdemes lehet megnézni, hogy azokon a felszereléseinken, amiken akár az életünk múlhat Velcro vagy csak egy egyszerű tépőzár található-e.