Bécs, 2017. augusztus 21. – Egynapos gyakorlatot tartottak Bécsben, öt ország különleges erőinek részvételével. A házigazda, osztrákokon kívül részt vettek német, szlovák, szlovén és magyar egységek is. Az osztrák részről a EKO Cobra, német oldalról a SEK bajorországi egységei valamint a GSG9 volt jelen. Szlovák és szlovén szomszédaink szintén a rendőrség különleges beavatkozó egységét küldték, Magyarországot pedig a TEK emberei képviselték.

Feladat

A szcenárió szerint a Dunán öt terrorista vette birtokba a 134 méteres Viking Freya utasszállító hajót és 190 túszt ejtett. A hajó 4 dekből áll és csak kabinból 95 egység található a fedélzeten, nem számolva a személyzeti helységeket. A videókon látható, hogy földi, légi, vízi és ejtőernyős egységeket is bevetettek a helyzet megoldására. A látottak alapján megállapíthatjuk, hogy sikerült egy elég komplex gyakorlatot összehozni, hiszen a párhuzamos műveleteket nemzetközi szinten kellett koordinálni.

A gyakorlat egyik céljai között említhetjük az ATLAS szövetség egységei közötti együttműködés segítését. Az ATLAS a 2001-es terrortámadást követően hozták létre és mára már 38 európai állam különleges egysége tag a hálózatban. A sikeres végrehajtás után a parton bemutatták az egységeket és felszereléseiket.

defence.pk