John Neil Robertson felcserként szolgált a Brit Királyi Haditengerészetnél. A róla elnevezett Neil Robertson hordágy az 1900-as évek elejétől egészen a mai napig jó szolgálatot tesz a zord körülmények között megsérülteknek és az őket ellátó felcsereknek.

Miben más mint egy hagyományos hordágy?

Az eszköz kialakítását egy japánban használt bambuszalkalmatosság inspirálta. Különlegessége, hogy a sérülteket sokkal stabilabban rögzíthetjük, mint a hagyományos hordágyaknál és akár függőlegesen is szállíthatjuk vele.

Tartós szövetből készült, amit eleinte bambusszal erősítettek meg. A sérültet pedig erős szíjakkal rögzíthettük stabilan, mint egy körbetekert múmiát. Nagy előnye, hogy a sebesült minimális mozgásnak van kitéve szállítás közben és akkor is biztonságosan tart, ha függőlegesen tartjuk vagy oldalra fordítjuk.

Neil Roberston hordágy

Hol találkozhatunk a Neil Robertson hordággyal?

Különleges kialakítása miatt könnyedén használható és rugalmas megoldás, számos előnye van a hagyományos hordágyakkal szemben. Eleinte a haditengerészetnél használták elsősorban, hiszen itt a szűkebb fordulókban és lépcsőkön sokkal könnyebb volt a sérültek szállítása, mint a régi típusú eszközökkel.

A hordágy tetején egy gyűrű található, amihez kötelet rögzítve akár aknákból vagy mélyebb járatokból, gépházakból is kiemelhetjük a sérültet. A stabil tartásnak és a sokoldalú felhasználásnak köszönhetően hamar túlnőtt a haditengerészeten és sok más helyen is elkezdték használni, ahol zord körülmények között kellett sebesülteket ellátni.

A hordágy másik nagy előnye, hogy könnyű és egyszerűen szállítható. Amikor nincs használatban, akkor összecsukva kis helyen is elfér.

A kialakítása mai napig megállja a helyét

A hordágyat 120 évvel később is alkalmazzák nem csak a tengerészetnél, hanem gyárakban, bányákban és más olyan helyeken, ahol a sérültek nehezebben szállíthatóak. Az anyagok és valamelyest a kialakítás is változott, fejlődött, azonban az alapelvek megmaradtak. A könnyű tárolás, a sérült stabil rögzítése, az egyszerű és biztonságos szállítás akár speciális körülmények között is.

Nem véletlen, hogy a különleges erőknél is nagyon gyakran találkozhatunk vele. A különböző katonai alakulatoknál gyakran kell a sérülteket különösen zord körülmények között ellátni vagy kimenekíteni. A Neil Robertson hordágy lehetővé teszi, hogy egy sebesültet ketten vagy extrém esetekben akár egyedül is képesek legyünk szállítani. Kompakt méretnek köszönhetően pedig könnyen tárolható.

Saviour taktikai hordágy

A modern Neil Robertson hordágyak már nem hagyományos vászonból készülnek, hanem valamilyen speciális összecsavarható műanyagból vagy erősebb nylon szövetből. Ezeket a felcser eszközöket már úgy tervezték meg, hogy a lehető legbiztonságosabb és legkönnyebb szállítást tegyék lehetővé. Tökéletesen elrendezett szíjakat találhatunk rajtuk, a fejet pedig direkt erre a célra kialakított tartópárna biztosítja. Sokoldalú felhasználhatóságuk lehetővé teszi, hogy kettő, négy vagy akár egyetlen ember is végezhesse a szállítást. A műanyag anyagok nem zavarják meg a CT vagy röntgen berendezéseket sem, így a sérültet stabil helyzetben vizsgálhatjuk meg.

Neil Robertson hordágy használata