A Wellco az egyik legnagyobb és legismertebb márka, ha katonai lábbelikről van szó. Az amerikai védelmi szervek és a Wellco több mint 70 éves közös múltra tekintenek vissza. Számos új fejlesztés és szabadalom kötődik a nevükhöz, ilyen például a kifejezetten vietnámi viszonylatokra kifejlesztett dzsungel bakancs, ami meleg, párás időben is kényelmes viseletet biztosít a katonáknak. A cég rengeteg megrendelést teljesített a védelmi szervek felé, csak 2006 és 2012 között több mind 138 millió dollár értékben rendelt tőlük az Amerikai Védelmi Minisztérium.

A mostani botrány azonban könnyen alááshatja ezt a jó viszonyt. A cég ugyanis évek óta olyan lábbelikkel látja el az amerikai katonákat, amiket Kínában készítenek és súlyosan megsértik a ‘Berry Amendment’ rendeletet.

Wellco csizmák

8,1 millió dolláros csalást ismert el a volt ügyvezető

A Berry Amendment és a Trade Agreements Act értelmében a Védelmi Minisztériumnak olyan felszerelésekkel kell ellátnia a katonáit, amik amellett, hogy szigorúan megfelelnek az előírt szabványokat, az Egyesül Államokban készültek. Ezzel védve az USA textiliparát. Ide tartoznak például a hevederek, szövetek és még a paracord is.

A Wellco ezeket az előírásokat próbálta meg megkerülni azzal, hogy a lábbeliket Kínában gyártatta le. Kezdetben már eleve „Made in the USA” címkével ellátva szállították be őket, azonban miután két szállítmányt is lefüleltek, a csizmákba kitéphető „Made in China” felírat került, amit aztán a gyár dolgozói az államokban kicseréltek. Ezeket a lábbeliket nem vizsgálták be, nem estek át az előírt szabványeljárásokon. Ez nem csak azért lehet baj, mert gyengébb minőségűek a csizmák, de például egy elektromosságot nem vezető lábbeliről kiderülhet, hogy mégsem szigetel teljesen. Ezzel amellett, hogy törvényt szegtek, életeket is kockáztathattak.

A cég volt ügyvezetője Vincent Lee Ferguson bűnösnek vallotta magát és 8,1 millió dollár értékű csalást ismert el. Az ügyben többek között érintettek voltak a kereskedelmi részleg volt alelnöke, Matthew Lee Ferguson és a volt marketing és kommunikációs vezető, Kerry Joseph Ferguson is. Nem csak csalás azonban a vád, hanem csempészet is, amiért akár 20 évnyi börtönt és 250 000 dolláros pénzbírságot is kiszabhat majd a bíróság. A nyomozás több évig tartott, mire eredményre jutottak a szövetségi szervek.