Sajnos az utóbbi években egyre gyakrabban értesülhetünk különböző tömegszerencsétlenségekről. Itthonról távolinak tűnhet egy nagyobb méretű földrengés vagy egy Egyesült Államokbeli tömeges lövöldözés, azonban például a terrorfenyegetettség növekedése már Európában is érezhető. Nézzünk pár főcímet itthonról, az elmúlt évekből: Vörösiszap, Árvíz, Paneltűz, Extrém vihar. Láthatjuk, hogy szinte minden héten hallunk tömeges balesetekről. Nézzük meg, hogy mik a közös vonások ezekben az eseményekben.

Katasztrófa vagy tömegbaleset?

A katasztrófa a szükséghelyzet vagy a veszélyhelyzet kihirdetésére alkalmas, emberek életét, egészségét, anyagi értékeiket, a lakosság alapvető ellátását, a természeti környezetet, a természeti értékeket olyan módon vagy mértékben veszélyezteti, károsítja, hogy a kár megelőzése, elhárítása vagy a következmények felszámolása meghaladja az erre rendelt szervezetek előírt együttműködési rendben történő védekezési lehetőségeit és különleges intézkedések bevezetését igényli. Jogi definíció részlet

A baleset olyan szokatlan, váratlan és nem szándékos esemény, amely adott helyen és időben úgy történik, hogy annak nem volt se nyilvánvaló, se tervezett oka. Általában negatív kimenetellel rendelkezik, amit bekövetkezése előtti észleléssel el lehetett volna kerülni. Itthon akkor beszélhetünk tömeges balesetről, ha egy időben és egy helyen négynél több személy szenved egészségügyi károsodást. Az ilyen esetek rendre közlekedési balesetből, vegyi szennyezésekből és mérgezésekből adódnak leggyakrabban.

Tehát az esetek többségében egy katasztrófa során számolhatunk tömeges balesettel is, de nem minden tömeges baleset jelent feltétlenül katasztrófát. Egyes tanulmányok definiálnak mikrokatasztrófákat, amik az egyén számára katasztrofális kimenetelű események, mint például jelentős anyagi érték megsemmisülése és súlyos egészségkárosodás egyszerre történő bekövetkezése.

Japán tsunami után

A kárterület a káreseménnyel érintett teljes terület, ezt fel lehet osztani kárhelyekre, amik még további részekre oszthatóak. Ez egy terrortámadás vagy lövöldözés esetén általában sokkal koncentráltabb, kisebb kiterjedésű, mint természeti katasztrófáknál. A kárterület lehet statikus vagy dinamikus attól függően, hogy számíthatunk-e további sérültekre vagy újonnan bekövetkező katasztrófákra. Például egy fegyveres támadás helyszíne – ahol már elhárították a közvetlen veszélyt – tekinthető statikus kárhelynek. Míg egy földrengés sújtotta terület, ahol további utórengések várhatóak már dinamikusnak számít. Ez nagyban befolyásolja a mentés folyamatát, hiszen egy dinamikus kárterület jóval nagyobb hangsúlyt kell fektetni az evakuálásra és a biztonsági előkészületekre. Például – ahogy tanultuk a jogsi megszerzése során is – nem kezdődhet meg a sérültek ellátása egy autóbalesetnél, amíg a helyszín nem biztosított.

Autóbaleset

Nagyobb léptékű baleseteknél a sérültek száma szinte mindig meghaladja a segélynyújtók számát és a rendelkezésre álló erőforrások, orvosok mennyiségét. Emiatt elkerülhetetlen valamilyen módon priorizálni a sérülteket, amihez a legfontosabb lépés a tájékozódás.

A helyszín és a történtek felmérése

Ahogy szakemberként, úgy laikusként is ez az első és legfontosabb feladatunk. Fel kell mérnünk a helyszínt, majd az összegyűjtött információkat feldolgozni és továbbítani az illetékeseknek. Így a megfelelő ismeretek birtokában képesek lesznek megfelelően felkészülni és a szükségesnek ítélt mértékű és típusú segítséget küldeni. Az alábbi kérdésekre mindenképpen oda kell figyelnünk egy ilyen helyzetben.

Mi történt?

Meg kell vizsgálnunk, hogy mi is történt pontosan, hogy azt megfelelő módon továbbítani tudjuk. Sok tapasztalatot és lélekjelenlétet igényel, hogy elkülönítsük a fontos információkat és a lehető leggyorsabban továbbítsuk ezeket, anélkül, hogy túl sok felesleges részlettel terhelnénk a kommunikációt.

Hol történt?

Pontos helyszín, az odajutási lehetőségek lehetőség szerinti figyelembe vételével – leomlott, megrongálódott híd, elzárt vagy megsemmisült útszakasz, hogyan találnak oda a segítségnyújtók – a segélykérő egy könnyen azonosítható ponton várja a segítségnyújtókat, amennyiben erre van lehetősége, és onnan kíséri őket.

Mennyire veszélyes a helyszín?

Fel kell tudni mérni, hogy fenn áll e még valamilyen veszélyhelyzet. Ilyen fenyegetés lehet egy vihar után a düledező fák, egy balesetnél egy tartálykocsi is érintett, vagy összeomló épület kirobbanó ablakai. Egy fegyveres támadás során a lövések zaja lehet intő jel. Ilyenkor sokkal nagyobb prioritást kaphat a sérültek eltávolítása a veszélyzónából ugyanakkor nagyon fontos szemelőt tartani, hogy óvjuk a saját testi épségünket is! Hiszen sérülten mi sem tudunk sokat segíteni.

Milyen műszaki segítség kell?

Előfordulhatnak olyan speciális helyzetek, amikor nem elegendő egy hagyományos mentő vagy „tűzoltó autó”. Szükség lehet nem csak a tűzoltók segítségére, de akár vegyi elhárításra, emelőkosárra, vagy tűzszerészekre. Senki nem azt várja tőlünk, hogy megmondjuk pontosan mire van szükség és ezt nem is mi fogjuk meghatározni. Lényeges segítség ha beolvassuk mondjuk a tehergépjármű nagybárcáján található adatokat valamint a narancssárga tábla számait, vagy egy épület kihelyezett tűzveszélyességi osztályát, esetleg jelezzük, hogy többen a romok alá szorultak vagy fegyvereseket láttunk valamerre.

Mi a helyzet a sérültekkel?

Mint mindig a legfontosabb tényező az emberi élet és úgy kell fellépni az adott szerencsétlenséggel szemben, hogy a lehető legoptimálisabb módon minimalizáljuk az emberi veszteségeket. Megfelelő képesítés nélkül nem vagyunk sem jogosultak sem alkalmasak az alapvetően elvárt életmentő tevékenységen kívül mást elvégezni. A sérültek szakszerű ellátása a kiérkező segítség feladata. Akkor tudunk leginkább hasznukra lenni, ha követjük az utasításokat, illetve jelezzük, ha az eset szempontjából releváns képesítéssel rendelkezünk.

TRIAGE

A sérültek osztályozását tömegbaleset során valószínűleg a TRIAGE módszer alapján kezdi majd meg a kiérkező segítség. A különböző TRIAGE módszerek lehetőséget biztosítanak, hogy a sérültek állapotát a lehető leggyorsabban felmérjék és az ellátást olyan sorrendben tudják megkezdeni, ami biztosítja minden sérült számára a lehető legnagyobb túlélési esélyeket. A TRIAGE eljárásról hamarosan egy külön cikkel jelentkezünk.

Vonatbaleset sérültjeinek triageolása

Források:
Elsosegely.hu

Lektor és szakmai konzulens: Lillafürdedi-Nagy Péter Nesztor tű. százados