A különleges erőket bemutató filmek között igazi klasszikusnak számít a Sólyom végveszélyben, ami az 1993-as mogadishui Gótikus Kígyó Hadművelet eseményeit dolgozza fel. A történetet eredetileg Mark Bowden amerikai újságíró Black Hawk Down: A story of modern war című könyve meséli el, ami részleteiben sokkal közelebb áll a valósághoz, mint a filmfeldolgozás.

Mi is történt pontosan Szomáliában?

Az 1993-at írunk, Szomáliában pedig egy kegyetlen hadúr Mohammed Farrah Aidid az káoszban tengődő ország elnökének kiáltotta ki magát. Az ENSZ-ben már 1990-től humanitárius katasztrófáról beszéltek és 1992 végén meg is szavazták a terület katonai támogatását.

A diplomaták szerint Mohammed Farrah Aidid jelentette a legnagyobb akadályt a béke megteremtésében. ’93 augusztusában Bill Clinton amerikai elnök engedélyt adott egy 160 fős különleges egység bevetésére, akiknek a legfőbb feladata a hadúr levadászása volt. A Task Force Ranger csapat tagjai közt megtalálhatóak voltak a Delta Force, a 75. ranger ezred, a 160. SOAR és a DEVGRU válogatott tagjai. Az ő nevükhöz köthető a Sólyom végveszélyben című film alapjául szolgáló Gótikus Kígyó Hadművelet (Operation Gothic Serpent).

A Gótikus Kígyó és a mogadishui csata

A titkosszolgálatok információ szerint Aidid több fontos embere is Mogadishu-ban, Szomália fővárosában tartózkodott. Az ő elfogásuk volt a különleges egység legfőbb feladata. 1993 október 3-án kezdetét vette a Gótikus Kígyó hadművelet.

A célpontok az Olympic Hotelben tartózkodtak, amit a kommandósok helikopterrel közelítettek meg. Az akció sikeres volt, összesen két tucat foglyot ejtette, köztük a két célszemélyt. Az akció végeztével egy három teherautóból és kilenc Hummve terepjárókból álló konvoj volt felelős a katonák és a foglyok elszállításáért.

A támadás után azonban heves tűzharc alakult ki az amerikai kommandósok és a gerillaharcban képzett szomáliai katonák között.  A válaszcsapás során elveszítettek két Black Hawk típusú helikoptert is. Innen ered a híres „Black Hawk down” kifejezés, ami egyben az eseményt feldolgozó könyv és film címét is adta.

A Gótikus Kígyó hadművelet térképe
A Gótikus Kígyó hadművelet térképe

Mogadishu Mile

A két lezuhant helikopter személyzete – két különböző helyen szétszórva – el lettek vágva a biztonságot jelentő konvojtól. A várost elözönlő szomáliai katonák jelentős túlerőben voltak, így a lezuhant gépek személyzete komoly tűzharcokba keveredett. A nagy nyomás, a sok sérült és az igencsak véges tartalékok ellenére egészen másnap reggelig tartották a pozíciójukat, amikor a 10. hegyi hadosztály személyében megérkezett az erősítést.

A táborhelyről több páncélozott jármű indult el az amerikai katonák kimentésére, azonban a gépkocsikban nem volt elegendő hely mindenkinek. Ezen még az sem segített, hogy a hegyi hadosztály katonái közül többen is átadták a helyüket a sérülteknek.

A Mogadishuban lezuhant Black Hawk helikopter

A hátramaradt katonák gyalogosan próbáltak meg kitörni és eljutni a kijelölt gyülekezőponthoz. Ekkor nagyjából tizenkét órája voltak bevetésen alvás és ellátmány nélkül, mégis nekiindultak teljes felszerelésben, sokan közülük a sebesülteket támogatva az úton. Ez a kétségbeesett és hősies akció kapta utólag a Mogadishu Mile (Mogadishu mérföld) nevet.

Valójában nem egy, hanem 2,5-3 mérföldet tettek meg, ami 4-4,5 kilométernek felel meg. A Mogadishu Mile megjelenik a Sólyom végveszélyben című filmben is, azonban a lent látható videóban a készítők bőkezűen éltek alkotói szabadságukkal. A valóságban a Mogadishu futás inkább volt egy erőltetett menet, ahol a katonák fedezékről-fedezékre mozogva próbáltak eljutni a gyülekezőhelyre. Ez a pont még mindig veszélyes közel volt, mindössze öt saroknyira az Olympic Hoteltől délre. Itt további páncélozott járművekkel találkoztak és a konvoj a nagyobb elbarikádozott utakat elkerülve indult meg az ENSZ-erők bázisául szolgáló stadion felé, ahova 06:30-ra érkezett meg az összes hátramaradt amerikai katona.

A mogadishui csata öröksége

Az októberi eseményeknek számos halottja és sebesültje volt mindkét oldalról. Az amerikai katonák 19 halottat és 73 sérültet tudhattak magukénak, az egyik helikopter pilótát pedig foglyul ejtették. Emellett a segítségükre érkező pakisztáni és maláj katonák közül is legalább egy-egy fő életét veszítette a harcokban. A szomáliaiak sokkal jelentősebb veszteségeket szenvedtek. Az amerikai becslések szerint ez 1500-3000 főre volt tehető, a szomáliai források azonban mindössze 315 halottat és 812 sérültet tartottak számon.  A Mogadishu Mile alatt mindössze egy komolyabb sérülés történt amerikai oldalról; Randal J. Ramaglia őrmestert hátba lőtték, azonban sikeresen evakuálták és túlélte az incidenst.

Az eseményeknek komoly visszhangja volt, az ezt feldolgozó könyv és film pedig még több emberhez juttatták el a Task Force Ranger és a Gótikus Kígyó történetét.

Az akció végeztével számos kitüntetést osztottak ki az amerikaiak között, a halottak tiszteletére pedig a mai napig megemlékezéseket tartanak. A Mogadishu Mile nevű jótékonysági futás bevételeiből a veteránokat és családjaikat támogatják. Ha te is szeretnél méltó emléket állítani a Mogadishuban elesetteknek, akkor próbáld ki a Mogadishu Mile edzést!