A túlélési helyzeteket és a reptereket egy lapon emlegetni elég rossz ómen. Nem kell azonban aggódnod, mai írásunkat egy kicsit könnyedebb hangvételűre vettük. Repülőgép szerencsétlenségek helyett sokkal hétköznapibb és valószerűbb helyzetekre készít fel az alábbi lista.

Repülőtéri váróterem

Ezeknek a holmiknak hasznát veszed majd akármelyik utazásod során, ha pedig késik az átszállás vagy kimarad a járatod, akkor némelyikük igazán életmentő lehet.

Mellékeltünk néhány jótanácsot is, amikkel még felkészültebben vághatsz neki az utazásnak.

1 – Öngyújtó

Univerzális cucc, ami akármilyen élethelyzetben jól jöhet. Az egyértelmű felhasználási módokon túl, alkalmas lehet például kilógó cérnák, esetleg paracord zsinór visszaégetésére is. Ha igazán ügyes vagy, akkor a régi kocsmatrükköket felidézve akár sörnyitóként is használhatod.

Sokféle típus és variáció kapható, mi a jól bevált Zippora, vagy a szúrólángos verzióra esküszünk.

2 – Csavarhúzós kulcstartó

A csavarhúzó hasznossága helyzetfüggő. Cserébe nem foglal sok helyet és ha szükség van rá, akkor örülni fogunk, hogy elhoztuk. Meghúzhatod vele a bőröndöd kilazult alkatrészeit, megjavíthatod a gyermek játékát vagy szétfeszíthetsz egy összeszorult cipzárt. Mint mondtam, életmentő lehet.

Akár egy cserélhető bitfejes verziót választasz, akár néhány külön csavarhúzót vágsz zsebre, figyelj, hogy kis méretűek legyenek. A nagyobb, normál csavarhúzókat a biztonsági átvizsgálásnál szúrós pillantásokkal jutalmazhatják.

3 – Paracord

A túlélőfelszerelések joker kártyája. A zsinór, ami mindenre is jó. Utazás közben rögzítheted vele a szétnyílt bőröndödet, pótolhatod az elszakad cipőfűződet, összecsomózhatod a korábban csavarhúzóval szétfeszített cipzáradat, pótolhatod az elszakadt táskapántodat vagy akár egy törött csatot.

Plusz pontokért pedig gépre való várakozás közben akár karkötőt is fonhatsz belőle.

4 – Elemlámpa

Ugye te sem szeretnéd, ha a gyermek kedvenc játéka elveszne a félhomályos üléssorok között? Egy apró zseblámpával hamar rávilágíthatsz a megoldásra. Jól jöhet még a csomagtároló átnézésekor vagy ha valamit nagyon nem találsz a táskádban. Vészhelyzet esetén diagnosztikai eszközként is használható: ellenőrizheted vele a pupilla reflexet vagy az esetlegesen légcsőbe szorult idegen tárgyakat.

Akár egy LEDes kulcstartó is jó szolgálatot tehet, ami akár a nadrágod zsebében is kényelmesen elfér.

5 – Mikroszálas törülköző

Törülköző

Ne ess pánikba, ne lepődj meg semmin, légy készen mindenre és főleg, mindig legyen nálad egy törülköző! Ez akkor is jól jöhet ha nem az egész galaxist tervezed átutazni, csak Boston-ból szeretnél eljutni Chicago-ba. Kényelmi extrának gondolnánk, de örülni fogunk, hogy nálunk volt hosszú átszállás, nagyobb késés vagy járattörlés esetén. Használhatod takaróként, borogatáshoz, összehajtogatva párnaként, ha túl erős a légkondi, akkor pedig sálként. Természetesen akár törülközhetsz is vele.

A mikroszálas anyagból készült törülközőknek számos előnye van: kisebb helyet foglalnak, gyorsabban száradnak és a nedvszívó képességük is kiváló. Vésztartaléknak érdemes néhány szárítva préselt törlőkendőt is bekészíteni, hiszen sosem tudhatod hány törülköző kell egyszerre.

6 – Fémházas toll

Egy toll bármikor jól jöhet, hiszen lehet vele írni. Ezen túl egy masszív, de egyszerű kivitelű fém tollat használhatsz fúvókának, szívószálnak, önvédelemre vagy egy táska törött hordfülét is helyettesítheted vele. Erre remélhetőleg sosem lesz szükséged, de egy ilyen tollból és némi paracord zsinórból akár érszorítót is készíthetsz.

Fontos, hogy ne taktikai tollat vigyél magaddal, mert azt gyakran elveszik a biztonsági ellenőrzésnél.

7 – Kulacs

Kulacs

Az üres flakonokra nem érvényes a repülőre felvitt folyadékokra vonatkozó űrtartalom korlátozás. A legtöbb reptéren pedig van ivókút a biztonsági ellenőrzés után is, így könnyedén megtölthetjük a kulacsunkat. Felszállás után pedig bármelyik légiutas-kísérőt megkérhetjük, hogy töltse azt újra nekünk. Egyfelől spórolunk a reptereken különösen drága palackozott víz árán, másfelől pedig a saját jól megszokott és kedvelt ivóalkalmatosságunkból kortyolgathatunk. Reptéren való hosszabb várakozásnál is jó szolgálatot tehet.

Ha otthon hagytad a kedvenc kulacsod sem kell pánikba esni, természetesen bármilyen műanyag üdítős palackot ugyanúgy tudsz használni. Azért figyelj hogy a kupakja jól záródjon, elvégre nem szeretnéd eláztatni a holmidat mikor az üveget hanyagul a táskádba dobod.

8 – Antibakteriális törlő

A legtöbb reptéren igyekeznek ügyelni a higiéniára, azonban ez nem könnyű feladat egy olyan helyen, ahol ennyi ember megfordul. Ferihegyen például 2018 júliusában több, mint 1,5 millió utast számoltak. Azt se felejtsük el, hogy bizonyos más országokból behozott betegségekkel szemben kevésbé ellenálló lehet az immunrendszerünk. Egy antibakteriális törlővel nem csak a kezünket fertőtleníthetjük, de bármilyen tárgyat vagy akár egy WC ülőkét is.

Jó megoldás lehet még az antibakteriális zselé, aminek kis flakonos verzióját bármelyik drogériában megvásárolhatjuk, de kaphatóak egy „kézmosásra” való, tasakos kiszerelések is.

9 – Kötegelő

A paracordhoz hasonlóan alkalmas lehet különböző dolgok rögzítésére. Kevésbé univerzális, cserébe a használata hihetetlenül gyors és nem kell semmilyen spéci csomót ismerned, hogy erősen tartson. Helyettesíthetsz vele egy eltört csatot vagy egy lecsúszó nadrág cipzárat, de akár zacskó lezárására vagy a bőröndhöz biztonsági zárként is használhatod. Lefolyóba esett apróságok kivadászásához is tökéletes egyébként.

Ha már nagyon unatkozol és minden paracordodat karkötővé varázsoltad, a kötegelővel is csillapíthatod a benned szunnyadó művészi hajlamokat, például ezzel a kötegelőből készült labdával.

10 – Telefon- és laptop töltő

Telefontöltő

Még egy tétel a listánkon, ami igazán felértékelődik hosszú várakozás esetén. Olyan töltőt vigyél magaddal, ami több fajta csatlakozóval is rendelkezik, hiszen a konnektor aljaztok országonként eltérőek lehetnek. Ha a töltő rendelkezik USB csatlakozással, akkor vihetsz magaddal egy tartalék kábelt is a biztonság kedvéért.

Jó szolgálatot tehet még egy viszonylag nagyobb kapacitású tartalék akkumulátor, power bank. Így nem kerülsz kellemetlen helyzetbe, ha épp minden konnektor foglalt.

11 – Alap gyógyszerek

Ennek a hasznosságát gondolom nem kell ecsetelnem. Néhány szem fájdalomcsillapító bármikor jól jöhet. Ha a gyomrod szokott gyengélkedni, akkor széntablettát és egy hányinger elleni gyógyszert ajánlok. Ha pedig úgy általában a repülést nem bírod, akkor a légiutas-kísérőtől vásárolható méregdrága whiskey helyett inkább egy szem gyógynövény alapú nyugtatót tudnék javasolni. Érdemes a gyógyszereket valamilyen erős, vízálló dobozban tárolnod. Kellemetlen ha az utolsó szem fájdalomcsillapítódat már csak porrá törve tudod kirázogatni a csomagolásából.

Fontos, hogy még a leghétköznapibb gyógyszereket is eredeti csomagolásukban, dobozukkal vagy betegtájékoztatójukkal együtt rakjuk be a táskába. A komolyabb szerekhez szükség lehet az orvosi papírjainkra is, így indulás előtt érdemes kicsit kikérdezned az orvosodat. Sok kellemetlen kérdést és hosszas biztonsági felülvizsgálatot elkerülhetsz ezzel.