Az év elején foglalkoztunk azzal, milyen is a megfelelő hallásvédő eszköz, és miért annyira fontos. Sajnos mint kiderült, az USA-ban egyre több veterán tapasztalja meg, milyen az, amikor ez nem áll rendelkezésükre.

2018 nyarán egyre nagyobb visszhangot keltett az amerikai katonák és veteránok körében az a botrány, mely a világhírű gyártó, a 3M füldugói körül bontakozott ki. Mostanra az eset nagyobb nyilvánosságot kapott, számos honlap, cikk és riport foglalkozott már vele.

Ahogy a CBS riportjában is elhangzik, a hibás füldugókat több mint tíz éven keresztül használták rendszeresített védőeszközként:

A 2003 és 2015 között több mint másfél millió esetben jegyeztek fel maradandó halláskárosodást katonák és veteránok között, kezdve a rendszeres vagy folyamatos fülzúgástól a teljes hallásvesztésig! Ezek a veteránok mind a 3M Dual-Ended Combat Earplugs termékét használták, aminek elméletileg egyik oldalát használva enyhe, másik odalát használva pedig teljes, lőfegyverek kezeléséhez is alkalmas hallásvédelmet kaptak a katonák.

Az eset számos kérdést felvet, hiszen a jelenleg is folyó perek során bebizonyosodott; a gyártó tisztában volt azzal, hogy a füldugók nem felelnek meg a technikai követelményeknek, ahogy azt CBS riportjában is hallhatjuk. Ugyanakkor az amerikai kormány és hadsereg vakon bízott a gyártó által beadott vizsgálati jegyzőkönyvekben még akkor is, amikor az állományban egyre növekedett a hallásproblémákkal küzdők száma. Mindez idő alatt a katonákat biztosították, hogy a legjobb, legbiztonságosabb eszközöket használják. Még aggasztóbb, hogy bár a 3M tudatában volt a konstrukció hiányosságának, azt a több mint tíz évnyi beszállítás alatt nem javította.

A perben a 3M az amerikai államnak is 9,1 millió dollárnyi kártérítést fizetett, nem beszélve az érintettek által indított polgári perekben kifizetett összegekről. Azonban ahogyan azt a botránnyal foglalkozó egyik videó alatt egy sértett is megfogalmazta:

Én használtam ezt a füldugót miközben lőttek rám, nekem kell életem végéig 10%-os halláskárosodással élnem. Ezt semmilyen kártérítés nem kompenzálja.

Ha többet szeretnél tudni az esetről, vagy egyik barátod, családtagod érintett lehet, ezen a LINKEN megtaláljátok az ügy részleteit, illetve felvehetitek a kapcsolatot a pereket folytató ügyvédi irodával.