Micimackó után szabadon

„Fekete felhő az égről,
gomolyog csöndben az odunál.
Kis fekete felhő az égről,
szóra se méltasd, hogy mit csinál.”

Bizonyára mindannyian emlékszünk Micimackó dalocskájára, ahol fekete felhőnek álcázza magát a méhek ellen. Lehet a ‘felhő’ terepminta alkotója, éppen a Windows operációs rendszert futtató személyi számítógépe előtt ücsörgött és Micimackót dúdolt amikor megszállta az ihlet?! Láttunk már furcsa terepmintákat a történelemben, ilyen volt például a zebramintás hadihajó és a pink színű sivatagi terepjáró, de ezek hiába voltak furcsák, tökéletesen tették a dolgukat. A zebra sem véletlenül lett mintás, hiszen csordában mozogva nehezebb elkülöníteni a egyedeket, így a ragadozóknak is lényegesen nehezebb a dolguk, tehát jobbak a zebrák túlélési esélyei. A hadihajó festése teljesen megtörte a jellegzetes hajóforma kontrasztvonalait, így vizuálisan nehezebb volt azonosítani. A pink szín volt a legjobban rejtő szín a sivatagban a ‘kritikus’ időszakokban, azaz napkeltekor és naplementekor. Bármennyire is bután nézett ki egy katonai jármű újszülött malac színben … működött.

Felhő terepminta

2018.04.03. – Kína – Joggal gondolhatnánk, hogy áprilisi tréfa, de nem. Legalábbis mi nem tudtuk cáfolni a hírt. Több portálon is megjelent, a képek nem tűnnek photoshop trükknek. A közreadott anyagokon az látszik, hogy a Kínai Néphadsereg ejtőernyősei, felhőmintás terepruhában parádéznak, ami kísértetiesen hasonlít egy Windows rendszerben gyakran használt háttérképhez. Közelről amúgy nem is rossz, de logikát továbbra sem látunk benne. Az apró felhők a távolból inkább fehér pacáknak tűnnek, így effektív rejtőképessége nem sok van. Az ejtőernyős pedig jellemzően korlátozott ideig van csak a levegőben a bevetések során, így a terepen nem hogy előnye, de inkább hátránya származik a viseletből.

Az eredeti forrás végén egy feltételezés olvasható, miszerint ezt a mintát csak díszszemlékre szánták, hogy a katonákról egyértelműen lássa mindenki, hogy ejtőernyősök. Nos, bármi is a valóság, azért van pár kérdésünk:

  • Kína fizet jogíjat a Windows háttérkép használatért?
  • A pilóták milyen egyenruhát fognak kapni ezek után?
  • Az egyenruhák zsebei alkalmasak felhőalapú tárolásra?
  • Ha egy katona fennakad egy fán, akkor alulról hogyan veszik észre?

(FORRÁS)