A bevetések során a gyorsaság és a megfelelő felszerelés életmentő lehet. Ennek az egyik alappillére a jól összeállított, kényelmesen használható felszerelés. A különböző helyzetek azonban sokszor különböző előkészületeket igényelnek és ilyenkor hatalmas előnyt jelenthet egy olyan moduláris rendszer, amivel az adott szituációra szabottan tudunk felkészülni.

ALICE – az öreglány

Az egyedi igények kiszolgálására egy hadseregben nem igazán van lehetőség, ezért egy olyan személyre szabható rendszert kellett kidolgozni, ami szabványelemekből áll, tehát egyedi összeállításban is használható. Több év fejlesztés után az 1973-tól bevezetett ALICE (All-Purpose Lightweight Individual Carrying Equipment) rendszer volt hivatott ezt a feladatot ellátni. Ennek a lényege, hogy olyan alap elemeket ad a katonák kezébe, ami univerzálisan használhatóak és igény esetén bővíthetőek. Az kezdeti ALICE alapelemei: M16 tártáska, kulacstartó, EÜ/tájoló tartó, gyalás tok, Y hevederzet.

ALICE hátizsák

Az ALICE szóról a legtöbb embernek az első dolog ami eszébe juthat (a mesén és a dalon kívül) az a Medium ALICE PACK. Ezeknek a fémvázas zsákoknak a nagy előnye, hogy rendkívül strapabíróra sikerültek. Anyaguk vízlepergető, teherbírásuk kiemelkedő és hiányoznak róluk azok az alkatrészek, amiknek a meghibásodása problémát okozhat a harctéren. A váz használható önmagban is, a zsákon körbefutó hevederzet pedig alkalmas az ALICE rendszerű tokok fogadására. Ezek a zsákok a mai napig a nyers erő megtestesítői.

Rugalmas és modern megoldás

Az ALICE rendszernek is voltak hiányosságai, amit a katonák leleményessége kompenzált. A rendszer nem volt teljes, sok elem hiányzott, sok fotón és videón láthatunk M16 tárzsebet levágott gránáttartóval, két literes kulacshuzatot rakasztartóként, pisztolytár zsebben 40mm-es gránátot. Ezek a ‘mókolások’  egy új megoldás megszületését tették szükségessé. Ez lett a PALS-MOLLE páros, amit a United States Army Natick Soldier Research, Development and Engineering Center (a továbbiakban Natcik Labs) fejlesztett ki és szabadalmaztatott.

PALS

A PALS (Pouch Attachment Ladder System) egy olyan rögzítési rendszer, aminél párhuzamosan felvarrt hevederek találhatóak a felszerelésen, a moduláris bővítményeket pedig ezek közé fűzhetjük fel. A PALS felfogatás a 90′-es évek végén került rendszeresítésre és összefüggött a régi PASGT rendszer cseréjével. Bevezetésre került az IBA (Interceptor Body Armor) ami a világon elsőként egyesítette teljes mértékben a málhát a repeszálló védőmellénnyel. Azóta a rendvédelmi termékek 98%-a ezt a rögzítési rendszert használja.

PALS rögzítési rendszer

MOLLE

A MOLLE (Modular Lightweight Load-carrying Equipment) a PALS másik oldalának mondható és szintén a Natcik Labs fejlesztése. Ahogy a neve is mutatja egy moduláris rendszerről van szó. A MOLLE felszerelések olyan extra zsebek, tokok, tartók amiket a PALS-al ellátott felületre fűzhetünk fel.

Elsőként 1997-ben mutatták be, azonban széles körben csak a 2001 szeptemberi terrortámadások utáni afganisztáni és iraki hadműveletek idején terjed el. Azóta szinte teljes egészében leváltotta a korábbi ALICE rendszert nem csak az amerikai, de a NATO hadseregeiben is.

MOLLE bővítmény rögzítése

MOLLE vagy PALS, hogy is van ez?

A két elnevezést gyakran hallhatjuk egymás szinonimáiként használva, ez azonban nem minden esetben állja meg a helyét. A PALS elnevezés magára a heveder felületre vonatkozik, a rögzítési platformra. Ezzel szemben a MOLLE olyan bővítményeket foglal magában, amiket a PALS rendszerre rögzíthetünk. Egy MOLLE elsősegélyzseben PALS rögzítéseket fogunk találni, amikkel ráfűzhetjük azt a szintén PALS rögzítést alkalmazó MOLLE hátizsákunkra.

Az alábbi videón jól látható, hogy hogyan tudjuk a MOLLE bővítményeket felfűzni.

A MOLLE-PALS előnyei

A rendszer legnagyobb előnye a rugalmasság. A szabványosított PALS alap univerzális rögzítést biztosít, ami az összes felületen azonos, így könnyen gyárthatóak hozzá szabadon elhelyezhető bővítmények. Ezeket az adott felületen belül tetszőleges elosztásban és elrendezésben fűzhetjük fel, így teljes egészében személyre szabható. Ezzel egy olyan feladatspecifikus felszerelés összeállítását teszi lehetővé, ami nem csak tökéletesen igazodik a saját igényeinkhez, de akármikor könnyedén módosítható.

A rugalmasságot tovább növelik az elérhető adapterek is. Ezek olyan bővítmények, amiket a PALS rácsra rögzítve egy más típusú csatlakozót kapunk. Így aztán nem kell lemondanunk a régi kedvenc ALICE rendszerű célzsebünkről sem. Elérhetőek 45 vagy 90 fokos adapterek is, amikkel megváltoztathatjuk a PALS rács irányát és akár más dőlésszögben is rögzíthetjük a felszereléseinket.

Specifikációk, elnevezések és különböző rögzítési módok

A PALS és a MOLLE rendszerek a Natick Labs szabadalmai és mindkettő teljes egészében megfelel a szigorú katonai szabványoknak.

A PALS felület elengedhetetlen, hogy minden egyes felszerelésen ugyanolyan legyen, hiszen ez biztosítja azt, hogy ezek a rögzítések kompatibilisek legyenek egymással. Ezért a szabvány PALS a következőképpen néz ki: Vízszintesen elhelyezett 1 inch széles Mil-W-43668 Type III vagy Mil-W-17337 hevederekből áll, amik között azonos szabad hely található, hogy befűzhető legyen a MOLLE bővítmény. Az rögzítő heveder 1,5 inchenként van levarrva az alaphoz. Az újabb gyártmányokon már sokszor lézeres technikával vágják ki a megfelelő rácsot egy teljes ívanyagból.

A MOLLE és a PALS a Natick Labs bejegyzett védjegyei, ami azt jelenti, hogy csak és kizárólag az ő engedélyükkel használható fel ez a rögzítési rendszer. Ez természetesen egy bizonyos mértékű jogdíjat is jelent. Az univerzálisan használható, rugalmas megoldásból azonban egyértelműen adódik, hogy nem csak a MOLLE felszerelésekkel használható. Sok más gyártó azzal kerüli ki a jogdíjak megfizetését, hogy különböző rögzítési módokat alkalmaz, amik ugyanúgy kompatibilisek a PALS ráccsal. Emiatt számos egymástól eltérő, alternatív rögzítési mód alakult ki, ami tovább növeli a rendszer sokoldalúságát, így végső soron a felhasználók és vásárlók érdekeinek kedvez.

A PALS rendszert bármilyen adapterekkel, bővítményekkel vagy rögzítési módokkal használjuk az egészen biztos, hogy jelenleg ennél rugalmasabb, személyre szabhatóbb felszerelést egyenlőre nem fogunk találni.

FOLYTATJUK!