Korábban írtunk már a PALS -ról és a MOLLE-ról. Ezek a moduláris rögzítési rendszerek egy olyan univerzálisan használható, rugalmas megoldást jelentenek a katonák, rendőrök és wargamerek számára, amivel könnyedén személyre szabhatják a felszerelésüket.

A PALS rendszer egy rögzítő platform, amit hátizsákokon, taktikai mellényeken és különböző felszereléseken találhatunk meg. Előnye, hogy szabvány szerint készül, pontosan meghatározott méretekkel operál, így egy univerzálisan használható rögzítési felületet ad. A MOLLE egy rögzítési rendszer, ami a PALS párjaként jelent meg. Különböző tártokok, célzsebek, kulacstartók, fegyvertokok és kiegészítők használják a MOLLE rögzítést. Egy PALS rendszerrel rendelkező mellényre tetszőleges elrendezésben helyezhetjük fel a fent felsorolt felszereléseket.

Te is biztosan szereted, ha a felszerelésed a saját igényeidhez igazodik. Meg is vetted már a tökéletes PALS cuccaidat és minden stimmel. Kiváló minőségű cordura, legújabb és legmenőbb terepszín, PALS rendszer a helyén. Már csak a kiegészítőket kell hozzá kiválasztanod és felfűznöd. Oké, de álljunk meg egy pillanatra! Miért van ennyi fél csatlakozás? Melyiket válasszam egyáltalán? Nem arról volt szó, hogy MOLLE?

Egy PALS, de számos rögzítési rendszer

A PALS és a MOLLE rendszereket a U.S. Army Natick Soldier System Center (NSSC vagy Natcik Labs) fejlesztette ki még 90-es évek végén. A 2001-es terrortámadást követő afganisztáni háború után került rendszerbe. Mindkét rendszer a Natick Labs védjegye, így gyártásuk csak és kizárólag az ő engedélyükkel lehetséges (jogszerű). Ez ugye azt jelenti, hogy ha MOLLE bővítményeket szeretnénk árulni, akkor bizony kemény jogdíjakat kell majd fizetnünk.

Szerencsénk van azonban, hiszen a PALS rendszer legnagyobb előnye éppen az univerzális felhasználhatóság. Ráfűzhetsz a nagymamádtól kapott horgolt kabalától kezdve, a kedvenc sörnyitódon át, a negyvenezer forintos MOLLE fegyvertokig bármit. Ez tette lehetővé a gyártók számára, hogy a különböző PALS-ra csatlakoztatható kiegészítők után ne kelljen jogdíjat fizetniük a Natick Labs részére.

Ahogy azt korábbi cikkünkben bemutattuk a MOLLE rendszer is szigorú szabványokat követ. Ha ezektől a szabványoktól eltérő rögzítési módot hozunk létre, ami ugyanolyan stabilan tart és ugyanolyan jól rögzíthető, akkor sikeresen létrehoztunk egy olyan rögzítést, ami már nem MOLLE. Így kialakult számos új megoldás és vadhajtás. Ezek mind ugyanazt a célt szolgálják: legtöbbször ugyanolyan jól rögzítik a felszereléseket, azonban a gyártók számára jelentős összegeket spórolnak meg.

MOLLE Original

MOLLE csatlakozások

Ez az eredeti Natcik Labs által gyártott megoldás. A bővítményeken található hevederzetet a PALS hevedereken bújtathatjuk át felváltva, a végeket pedig patenttal rögzíthetjük. A leggyengébb pontja a patent, ami idővel elhasználódhat. A befűzése kicsit lassú és körülményes lehet, de cserébe igazán stabil és erős tartást ad a felszerelésünknek.

MALICE Klipsz

A Tactical Tailor cég által gyártott MALICE ‘klippek’ ellenálló műanyagból készülnek. Nem kapcsolódnak közvetlenül a felszereléshez, így könnyedén cserélhetőek és akár több bővítményhez is felhasználhatjuk őket. Rugalmasak így rögzítésük egyszerű, azonban szétszedni már valamivel bonyolultabb őket, ehhez egy csavarhúzóra vagy késre lesz szükségünk. Rövidebb és hosszabb méretben kaphatóak, az előbbi kettő az utóbbi pedig három PALS sornyi hosszú. A rövid klipsz úgy van kialakítva, hogy akár az ALICE rendszerű felszerelésekkel is használható legyen.

Blade-Tech MOLLE LOK

MOLLE LOK

A Blade-Tech kapcsai hasonlóak a MALICE-hoz. Az anyaguk ugyanolyan tartós és strapabíró műanyag, azonban egyáltalán nem rugalmas, emiatt befűzésük nehézkes lehet. Nagy előnye viszont a beépített kioldó rendszer, ami stabilan tart és biztonságos, viszont bármilyen segédeszköz felhasználása nélkül nyitható. Két különböző méretben és három színben kapható.

Blackhawk SpeedClips

Blackhawk SpeedClips

Ezek a műanyag kapcsok a Blackhawk-tól egyszerűen és gyorsan felhelyezhetőek, ahogy a nevük is mutatja. A műanyagot keresztülfűzhetjük a PALS bújtatókon, majd a végén található kapcsokkal rögzíthetjük ahhoz. Több méretben és színben is elérhető.

Paraclete rögzítés

Paraclete rögzítés

A Paraclete bővítmények és zsebek saját rögzítést használnak, ami semmilyen tényleges kapcsot vagy csatot nem tartalmaz. A zseben található hevedereket befűzhetjük a PALS rendszerbe, majd a heveder végét visszahajtva egy erre kialakított zsebbe csúsztathatjuk. Első ránézésre ez nem tűnik túl biztonságos megoldásnak, de ha rendesen befűzzűk, akkor jól tart.

TAG rögzítés

TAG rögzítés

A Paraclete-hez hasonló rögzítést alkalmaz a Tactical Assault Gear cég is. Annak érdekében, hogy még biztosabban rögzítsen, ennél a megoldásnál még egy extra heveder réteg található.

Spec Ops

Spec Ops kapcsos rögzítés

MOLLE-hoz nagyon hasonló rendszert alkalmaz a Spec Ops. A hátlap vágott ballisztikai nylon anyagból készül, nem hevederzetből. Maga a befűzőheveder pedig a MOLLE-nál megszokott módon patentekkel rögzíthető, azonban ennél a patent magán a heveder visszahajló részén kapott helyet, így a felhelyezett bővítmény alatt lesz majd. Emiatt a felhelyezése és a levétele is nagyon körülményes.

Blackwater rögzítés

Blackwater rögzítés

Egy újabb kapocs nélküli rendszer a Blackwater-é, aminél a rögzítő hevedert csak be kell húznunk az arra kialakított helyre. Ennél a verziónál a hátoldal ballisztikai nylon anyagból készül hevederzet helyett, így valamivel könnyebb lehet befűzni. Avagy Spec Ops megoldás patentok nélkül…

Fordított MOLLE

Ez a rögzítési mód az ATS Tactical és  a BDS tactical felszereléseiről lehet ismerős. A MOLLE-hoz hasonló befűzhető heveder található a felszerelésen, azonban a rögzítő patent egy visszahajló hevederen található és ahogy a képen is látható, még egy további hajtással is ellátták. Ez a biztonságosabb rögzítést szolgálja, hiszen ha a patent kioldana, akkor a heveder még mindig beakad a PALS-ba.

5.11 Tactical Slickstick rendszer

511 Tactical Slickstick rendszer

A 5.11 Tactical és a Viking Tactics együttműködésében született meg ez a rögzítési rendszer, ami szinte teljes egészében a MOLLE mintájára készült. Nagy előny a varrás helyét átvevő csúszócsatlakozás, ami mind a befűzést, mind pedig a kioldást jóval könnyebbé teszi. Magának a műanyag alkatrész azonban könnyebben sérül vagy törik, mint ha csak heveder anyagot használnánk. A végek a MOLLE-hoz hasonlóan patenttal zárhatóak le.

Plat-A-Tac

Plat-A-Tac kapcsos rögzítés

Felvarrt hevederes rögzítéssel operál a Plat-A-Tac is. A MOLLE-tól annyiban különbözik ez a rendszer, hogy a rögzítő patent nem közvetlenül a hátlapon, hanem egy darab visszahajló részen található.

SORD tépőzár

SORD tépőzár

A SORD felszerelésein egy felvarrt, befűzhető hevederzetet találunk, aminek a végeit egy kettős tépőzárral tudjuk rögzíteni. Kevésbé biztonságos megoldás, mint a kapcsos rendszerek, de természetesen ez is erős, stabil tartást ad.

Blue Force Gear tépőzáras rögzítés

Blue Force Gear tépőzáras rögzítés

Az előzőhöz hasonló tépőzáras megoldást alkalmaz a Blue Force Gear is, azonban ők egy extra biztonsági réteggel bővítették azt ki. A heveder tépőzáras végét az erre kialakított zsebbe tudjuk bedugni, ahol az megfeszül és átveszi a súly egy részét a tépőzárról.

Maxpedition TacTie

Maxpedition TacTie

Egyszerű és olcsó rögzítési rendszer a Maxpedition TacTie-ja, ami egy hevederből és egy műanyag csúszkából áll. A heveder úgy van varrva, hogy a műanyag csúszkán keresztülhúzva beakadjon abba és biztonságosan rögzítse a felszerelést. Bár a TacTie stabilan tart, a műanyag alkatrész azonban könnyebben sérül, mint a hevederzet.

Smamit Pa Loop

PaLoop

Az izraeli Smamit rögzítési rendszere a PaLoop nevet kapta. A heveder végén található műanyag alkatrész akad meg és tartja a helyén a befűzött hevedert és magát a felszerelést.

ALICE csatok

ALICE kapcsok

Technikailag az ALICE fémcsatok is használhatóak a PALS rendszerrel, azonban a fém alkatrészek a környezeti hatásokkal szemben is kevésbé ellenállóbbak és el is hajolhatnak. Számos más olcsó és jó megoldást találhatunk a fentiek között is.

DIY T

T-style

Ez inkább DIY környezetben fordulhat elő, akkor jelenthet megoldást, ha nem tudsz vagy nem akarsz patentot használni. A heveder végén egy merőleges darabot rögzítünk, ami nem hagyja kicsúszni azt. Fontos, hogy a hevedernek elég erősnek kell lennie, hogy rendesen tartson és a befűzés is körülményes lehet.

Kínai másolatok

Olcsó kínai PALS rögzítés

Természetesen ahogy a többi felszerelésnél, itt is megtalálhatóak az olcsó és gagyi megoldások. Ezek általában gyengébb hevederzetet használnak és a rögzítésük se nem stabil, se nem biztonságos. Láthatjuk a képen is, hogy a csúszkába fűzött hevedert semmi sem tartja a helyén. Ezekkel a megoldásokkal egyáltalán nem érdemes bajlódni, mert egy-egy elhagyott zseb tartalma sokszor többe kerülhet, mint amit megspórolunk egy ilyen olcsóbb megoldáson.

Szóval akkor most melyik rögzítést válasszam?

A fenti rögzítési módok közül nincs univerzálisan jó megoldást. A PALS rendszer legnagyobb előnye, hogy személyre szabható és mindenki a saját igényeihez igazíthatja vele a felszerelését. Ezt a vonalat erősítik a különböző rögzítési módok is. Amikor kiválasztod, hogy melyik rögzítési mód mellett teszed le a voksodat, akkor mindig a saját igényeidet tartsd szem előtt. Ha sűrűn variálod a felszerelésedet, akkor próbálj olyan megoldást választani, amit nem egy rémálom felfűzni és leszedni. Ha szélsőséges környezeti hatásoknak vagy erős igénybevételnek lesz kitéve a felszerelés, akkor próbálj olyat választani, amin kevés sérülésre hajlamos alkatrész található és ami masszívan, biztonságosan tart.

A fenti megoldások közül sok olyan van, ami beépített rendszer. Ezek a felszerelésre varrt hevederek, amiket nem tudsz kicserélni. Ha ezektől a gyártóktól veszel zsebeket, akkor azzal a rögzítési rendszerük mellett is letetted a voksodat. Ezzel szemben a különböző MALICE-hoz hasonló szabadon álló megoldásokat variálhatod, cserélheted és egy-egy kapcsot akár több különböző bővítménynél is tudsz használni.

Amire mindenképpen érdemes odafigyelned az, hogy mindig minősített, szabványoknak megfelelő anyagból készüljenek a rögzítések. Ehhez érdemes megbízható viszonteladótól vagy közvetlenül a gyártótól vásárolnod. A jó PALS rögzítési rendszer stabilan tart, könnyű befűzni és kevés hibalehetőséget hordoz magában.

A képek forrása és az írás referenciája a MilSpecMonkey.com.