Rendszeres olvasóinknak gondolom már nem kell bemutatnom mi az EDC. Ha mégsem ismerős a kifejezés, akkor először olvasd el az everyday carry világát bemutató cikkünket!

Korábbi írásunkban kicsit eltértünk a hétköznapi EDC összeállításoktól és egy operátor holmijai közé tekintettünk be. Ezen a vonalon továbbhaladva szeretnék egy újabb listát megosztani veletek. Mostani írásunkban olyan holmikat találtok, amiket valódi felcserek valódi tapasztalatai alapján állítottunk össze.

Láthatjuk majd, hogy ők aztán tényleg felkészülnek a legrosszabbra is. Nem csak a tudásuk, de a felszerelésük is meg van hozzá, hogy a baj helyszínén megkezdjék az esetleges sérültek ellátását, amíg komolyabb segítség érkezik. Első ránézésre túlzásnak tűnhet a sok orvosi cucc, de ha akár csak egyetlen életet is megmentenek velük, akkor már nem volt hiábavaló.

Ezek a holmik elférnek egy kisebb hátizsákban vagy övtáskában, de akár a nagyobb zsebeinket is megtölthetjük velük.

1 – Kés

Zsebkés

Szinte túlzás nélkül mondhatjuk, hogy kés nélkül nincs EDC. Mindannyian több száz szituációt tudunk felsorolni, ahol egy megbízható kés jól jöhet. Sérültek ellátásakor használhatjuk a kötszer vagy géz darabolására, de akár a nadrágszárat is felvághatjuk vele, hogy jobban hozzáférjünk a sebhez.

Utóbbi felhasználásra érdekes alternatíva a hevedervágó, amivel biztonságosan, mégis gyorsan vághatjuk le a ruhát a sérültről. Kapóra jöhet még akkor is, ha valamilyen hevedert – például biztonsági övet – kell levágnunk magunkról vagy akár valaki másról.

2 – Fejlámpa

Egy kényelmes és megfelelő fényerősségű fejlámpa jó szolgálatot tehet nem csak este, de akár zárt helyeken vagy félhomályban is. Senki nem szeretne sérültet ellátni úgy, hogy közben nem látja mit csinál. A fejpánt elengedhetetlen, hiszen így mindkét szabadon maradt kezünkkel végezhetjük a dolgunkat.

Választhatunk olyan típust, aminél a fejpánt levehető és a lámpát a hátizsák pántján, övön, kabáton vagy egyéb helyen is rögzíthetjük csíptetővel.

3 – Jegyzetfüzet és toll

Az EDC újabb igazán univerzális darabja. Számtalan dologra lehet jó egy kis füzet akár a hétköznapokban, akár krízishelyzet során. Ha sérültekkel van dolgunk, ebbe jegyezhetjük fel az adataikat. Ezeket érdemes lehet rögzíteni, hiszen később elveszítheti az eszméletét, de az sem biztos, hogy lesz időnk szóban elmondani mindent a mentősöknek. Ilyenkor jól jöhet egy kis papíros a sérült nevével, születési idejével, esetleges gyógyszerallergiáival, betegségeivel és a vércsoportjával. Ha vízálló jegyzetfüzetet vásárolsz, akkor a rácsöppenő víz vagy vér sem teszi majd tönkre a jegyzeteidet. Amikor éppen nem kell életet menteni, akkor pedig akár rajzolgathatunk is bele, de bevásárló lista készítéséhez is tökéletes választás.

4 – Vastag ragtapasz

Ez a típus valamivel több vért képes felfogni, mint a hagyományos bolti ragtapaszok. Jó szolgálatot tehet krízishelyzetben, de akár a hétköznapokban is.

A leukoplaszt, vagy bármilyen más orvosi ragasztószalag szintén jó szolgálatot tehet némi gézzel, vagy akár papírzsebkendővel kiegészítve. Végső esetben persze a jól ismert duck-tape-et is használhatjuk.

5 – Néhány pár gumikesztyű

Orvosi kesztyű

Az eldobható gumikesztyűknek kettős funkciója van. Egyrészről bizonyos fokú védelmet nyújt számunkra az esetleges fertőzésekkel szemben. Másrészt pedig biztosabb fogást ad, akkor is ha jelentősebb mennyiségű vérrel találjuk magunkat szembe. Használat után könnyedén eltávolítható, kidobható.

Tapasztalt mentősök és egészségügyi dolgozók sokszor javasolják, hogy saját biztonságunk érdekében kettő, vagy akár három pár gumikesztyűt is használjunk egyszerre. Persze ha épp nincs kéznél ennyi, már egy kesztyűvel is sokat tettünk önmagunk védelmében.

6 – Kis tubusos kézfertőtlenítő

Akármelyik drogériában megvásárolhatod és ha valaha volt gyermeked, akkor pontosan tudod, hogy a hétköznapokban is áldás ez a cucc. Mondanom sem kell, hogy sérült ellátása előtt és után is kitűnő szolgálatot tehet.

A flakonos verzió mellett kaphatók tasakos, egyszeri használatra alkalmas fertőtlenítők is, amik igazán kevés helyet foglalnak, akár a zsebünkbe vagy pénztárcánkba is kényelmesen elrakhatunk pár darabot, vészhelyzet esetére.

7 – Fájdalomcsillapító

Krízishelyzetben is hasznos lehet, de akár a hétköznapokban is „életet menthet”. Ha vezettél már végig egy hosszú autóutat kínzó fejfájással, akkor pontosan tudod, hogy miről beszélek. Érdemes paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítót vásárolni, mert ez nem befolyásolja a véralvadást.

8 – Tamponáló géztekercs

Felfogja a vérzést és ha értünk a dolgunkhoz, akkor akár komolyabb sebeket is leszoríthatunk vele, amíg megérkezik a segítség a helyszínre. Ritkán lesz rá szükségünk, de olyankor örülni fogunk, hogy volt nálunk ilyen.

A gyógyszertárakban kapható tekercses gézek mellett már itthon is könnyen és olcsón beszerezhetőek a kompresszált, hajtott gézcsomagok. Ezek sokkal kisebb helyet foglalnak, ráadásul a csomagolásuk is strapabíróbb és ugyanolyan hosszú gézcsíkból készülnek mint a normál, tekercselt csomagos gézek.

9 – Kötszer

Kötszer

Nincs felcser kötszer nélkül, így természetesen ebből az EDC csomagból sem hiányozhat a jól ismert fásli. Sebre rögzíthetünk vele kötést, egy törött kart is felköthetünk, de végszükség esetén kreatívabb felhasználási módokat is találhatunk. Egy kés, némi kötszer és egy hosszú bot segítségével például rögtönzött lándzsát készíthetünk magunknak a vadonban.

Hasznos és sokoldalúan felhasználható például a háromszögkendő, aminek a jogosítvány megszerzésekor is több alkalmazási módját megismerhettük.

10 – Érszorító

A sokat emlegetett érszorító. Ez az a holmi, ami jó ha nálad van, de remélhetőleg soha nem kell majd használnod. Ahogy a régebbi korokban tették ezt, úgy manapság is rögtönözhetsz egy ilyen szerkezetet. Azonban a kiváló minőségű, szabványoknak megfelelő érszorítók sokkal biztonságosabbak és hatékonyabbak, mint valami sufni megoldás.

Természetesen ennél jóval több holmira lehet szükséged ha szakszerűen szeretnél ellátni egy sérültet és néhány olyan dolog is kimaradt ebből a listából, amiknek egyébként jó hasznát veheted. Öngyújtó, telefon, óra, stb. Ez egy alapvető, jól használható és sokoldalú elsősegély nyújtásra kihegyezett lista, aminek leginkább a gondolatébresztés a célja.